Windsurfer Van Rijsselberghe wint gouden medaille

Vier jaar geleden won hij in Londen de gouden medaille ook al.

Van Rijsselberghe eerder op de Spelen in actie.
Van Rijsselberghe eerder op de Spelen in actie. Foto Reuters

De Texelse windsurfer Dorian van Rijsselberghe is voor de tweede keer op rij olympisch kampioen geworden. In de RS:X-klasse heeft hij zo’n grote voorsprong, dat hij in de medal race zondag niet meer in te halen is. In Londen won hij deze gouden medaille ook al.

Van Rijsselberghe heeft in het algemeen klassement 23 punten. Zijn Britse rivaal Nick Dempsey staat op 44. Daarmee kan hij de opgelopen achterstand, protesten daargelaten, niet meer inhalen.

Van Rijsselberghe won vrijdag al in de eerste twee races van de dag, waarmee hij ver weg liep bij zijn concurrenten. De 27-jarige windsurfer uit Texel heeft nu al acht overwinningen behaald. Zijn minste resultaat in de serie van elf was tot dusver de vijfde plaats in de openingswedstrijd.

‘Had het niet durven dromen’

De windsurfer reageert bij de NOS dolgelukkig:

“Het is weer gebeurd, ik had het niet durven dromen. Het is echt ongelooflijk dat het weer op deze manier afgesloten kon worden. In Londen zo’n goeie serie neer kunnen zetten en hier als klap op de vuurpijl het in de laatste race weer zo kunnen afmaken.”

Met alleen de medalrace nog op het programma is Van Rijsselberghe niet meer in te halen, tenzij hij die race zondag niet uitzeilt of iets anders geks doet. Maar dat is de windsurfer uiteraard niet van plan:

“Ik moet me wel netjes gedragen, maar dat moet lukken…dus we gaan gewoon weer lekker een rondje varen en er iets moois van maken.”

Tweede gouden medaille van de dag

Het was voor Nederland de tweede gouden medaille van de dag. De eerste werd gewonnen door roeiers Maaike Head en Ilse Paulis, tijdens de lichte dubbeltwee.

    • Guus Ritzen