Vier Nederlanders gewond bij aanslagen Thailand

Er kwamen vier mensen om het leven en tientallen raakten gewond.

Foto: Reuters

In het zuiden van Thailand zijn vrijdag opnieuw bomaanslagen gepleegd waarbij ten minste één iemand om het leven is gekomen. De explosieven ontploften in de provincie Surat Thani, op het eiland Phuket en in de stad Hua Hin waar donderdag ook al een dode viel bij een aanslag.

Bij elf bomaanslagen in het zuiden en midden van het land op een aantal toeristische locaties kwamen volgens persbureau AP donderdag en vrijdag vier mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond onder wie vier Nederlanders. Volgens de lokale krant The Bangkok Post heeft de politie twee verdachten opgepakt.

Gewonde Nederlanders

De Nederlanders raakten gewond in de kustplaats Hua Hin niet ver ten zuiden van Bangkok. Het gaat om drie Nederlandse vrouwen van 49, 23 en 18 jaar. De eerste twee zijn ernstig gewond. De 18-jarige is lichtgewond. Eén Nederlandse man (72) heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen en kon het ziekenhuis daarna weer verlaten. Dit laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Het is nog niet duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd. De Thaise politie zegt ervan uit te gaan dat de aanslagen niet het werk zijn van een internationale terreurgroep.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders extra alert te zijn, druk bezochte plekken te vermijden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. De officiële classificatie voor Thailand is veranderd van groen (geen bijzondere veiligheidsrisico’s) naar geel (let op, veiligheidsrisico’s).

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Binnenkort op vakantie naar #Thailand? Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en lokale veiligheidssituatie. https://t.co/z8F1jgCKmA

Aanslagen

Volgens de Bangkok Post werden alle bommen tot ontploffing gebracht met behulp van mobiele telefoons. De politie zou vrijdag nog één bom onschadelijk hebben gemaakt.

De bommen die donderdagavond ontploften waren verstopt in plantenbakken die zo’n vijftig meter van elkaar afstonden in een drukke uitgaansstraat. De aanslagen deden zich kort voor middernacht twintig minuten na elkaar voor.

Onrust

Hoewel het nog niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, is het al ruim tien jaar onrustig in het Thailand. Er heerst een politiek conflict sinds Thaksin Shinawatra in 2006 werd afgezet als premier tijdens een militaire coup.

Daarnaast strijden in de zuidelijke provincies al sinds de jaren zestig islamitische rebellen tegen het regeringsleger om autonomie. Zij plegen geregeld aanslagen op markten en op strategische legerposten in Zuid-Thailand.

Vorig jaar augustus vond in Bangkok nog een bloedige aanslag plaats waar 22 mensen om het leven kwamen, onder wie buitenlandse toeristen. Later bleek deze aanslag het werk van Oeigoeren die behoren tot de islamitische, Turks sprekende minderheid in de Chinese provincie Xinjiang.

    • Belia Heilbron