Vluchtelingen nemen album op

Uitzichtloos wachten leidt soms tot iets positiefs. In Calais sloegen getalenteerde vluchtelingen de handen ineen met professionele muzikanten. Hieruit ontstond het album ‘The Calais Sessions’.

Vimeo

Vijfduizend vluchtelingen uit alle windstreken leven, of liever overleven in de ‘Jungle’ van Calais, Europa’s sloppenwijk. Het tentenkamp in de Noord-Franse havenstad Calais is uitgegroeid tot echte mini-stad – alleen dan zonder water, elektriciteit, verwarming of bakstenen muren. Er bevindt zich een kerk, een moskee, een begraafplaats, een bibliotheek, verschillende winkeltjes en sinds kort zelfs een muziekstudio. Weliswaar geïmproviseerd, aangesloten op één generator.

Professionele Britse en Spaanse muzikanten zijn in die Calais-studio samen met getalenteerde vluchtelingen aan de slag gegaan. Ze namen een album op, getiteld ‘The Calais Sessions’. In de nummers die ze opnamen weerklinken de muzikale invloeden van het Midden-Oosten: van rauwe Syrische folk, besmettelijke Afghaanse pop tot Iraakse rap. Achter de ogenschijnlijk vrolijke liedjes, schuilt een wereld van verdriet. Men rouwt om de dood van een broer, zingt over de strijd om waardigheid en het vermogen om het beste te maken van de omstandigheden. De migrant als mens, tout court.


Drijvende kracht achter het album is Vanessa Lucas-Smith, celliste van het Londens Allegri Kwartet. Door het muzikale talent van de ‘Jungle’-bewoners aan de buitenwereld te tonen, wil zij de mensen van een andere kant laten zien. Ook hoopt zij met dit project de vluchtelingen te helpen zinvol en positief in het leven te staan. Met als ‘wapen’: muziek.

Het album is beschikbaar op Bandcamp en voor 15 euro digitaal te downloaden. De opbrengsten gaan naar Citizen UK, een Britse liefdadigheidsinstelling.

    • Lisa Vos