Vertrouweling Poetin vervangen als stafchef

Volgens Poetin heeft Sergei Ivanov daar zelf om verzocht.

Sergei Ivanov (l) en Vladimir Poetin op archiefbeeld. Foto Alexei Nikolski / AP

Sergei Ivanov is niet langer de chef van de presidentiële staf van Vladimir Poetin. De Russische president ondertekende vrijdag een decreet waardoor Ivanov uit zijn functie is ontheven, meldt persbureau Reuters. Volgens Poetin heeft Ivanov daar zelf om gevraagd. Hij zou, aldus Poetin, gevonden hebben dat hij deze baan lang genoeg heeft gehad.

Ivanov, gezien als een van de belangrijkste vertrouwelingen van Poetin, maakt als gevolg van de wisseling ook geen onderdeel meer uit van de de Russische veiligheidsraad, waarin Poetin overlegt met de voorzitters van het parlement en de chefs van de veiligheidsdiensten. Ivanovs adjudant Anton Vaino is aangesteld als opvolger. Poetin gaf Ivanov wel een nieuwe positie: hij wordt speciale gezant voor milieu en verkeer.

Wijzigingen in de top

Eerder was Ivanov minister van Defensie en vicepremier. Hij heeft zoals veel mensen uit de kring rondom Poetin een verleden bij de KGB. Ook komen zowel hij als Poetin uit Sint Petersburg. In het verleden noemde Poetin Ivanov als een van de vijf personen die hij het meest vertrouwde. In 2008 zong de naam van Ivanov rond als opvolger van Poetin als president, maar dat werd Dimitri Medvedev.

Op 18 september zijn er verkiezingen voor de Doema, het Russische parlement. Eind vorige maand voerde Poetin al flink wat wijzigingen door in het Russische staatsbestuur. Onder meer vijf gouverneurs, een onderminister van Binnenlandse Zaken en de ambassadeur in Oekraïne werden aan de kant gezet. Rusland kampt nog altijd met de gevolgen van een flinke economische crisis.

    • Joram Bolle