Verdonkschot, architect van olympisch succes

Met Josy Verdonkschot haalde de roeibond een oudgediende binnen die als geen ander weet hoe hij bij de lichte vrouwen een succesboot kan formeren. Maaike Head en Ilse Paulis haalde vrijdag goud.

Ilse Paulis en Maaike Head behalen goud tijdens de finale van de lichte dubbeltwee in het Lagoa stadion tijdens de Olympische Spelen van Rio. Sander Koning/ANP

Hij moest het toproeien in Nederland opschudden, een kwaliteitsimpuls geven. Samen met roeicoryfeeën als Nico Rienks en Ronald Florijn en oudgediende Mark Emke, die door topsportgoeroe Joop Alberda werden teruggehaald om de roeisport een nieuw fundament te geven. De Spelen in Londen waren teleurstellend verlopen met slechts een medaille - brons voor de vrouwenacht - en ook sportkoepel NOC*NSF drong aan op verversing van de technische staf om het roeien weer naar de wereldtop te brengen.

Succescoach Verdonkschot

Met Josy Verdonkschot haalde de roeibond een oudgediende binnen die als geen ander weet hoe hij bij de lichte vrouwen een succesboot kan formeren. In 2008 coachte hij zijn huidige vrouw Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in Beijing naar olympisch goud in de lichte dubbeltwee. En vrijdag kwam daar het goud bij voor de lichte dubbeltwee met Maaike Head en Ilse Paulis die in een soevereine race bevestigden dat zij met afstand de besten zijn op dit nummer. De twee pupillen van Verdonkschot lieten Canada (tweede) en China (brons) achter zich. De dubbeltwee won ook in de serie en in de halve finales.

In 2006 ontslagen

Ook donderdag had Verdonkschot succes met de vrouwen dubbelvier die zilver veroverden. Met zijn jongste succes toont de Limburgse teambuilder nog eens aan hoezeer de roeibestuurders het mis hadden toen zij hem in 2006 na een dienstverband van tien jaar ontsloegen. „Ik snap er niets van. Ik voel in woord waardering maar niet in daad. Ik ben twintig jaar coach en bijna tien jaar bondscoach. Als ik iets niet goed zou doen, hebben ze wel heel lang gewacht me dat te vertellen. Bovendien, ik heb kwaliteiten die anderen weer niet hebben. Ik denk dat ze dom zijn geweest om mij te ontslaan”, zei de eigenzinnige coach destijds in een interview met de Volkskrant.

De ingrepen hebben effect gehad

De lichte vrouwen hebben het Nederlandse roeien weer glans gegeven. Met nog het optreden van de Holland Acht voor de boeg, zijn er kansen om te laten zien dat de organisatorische en technische ingrepen na Londen effect hebben gehad.

Head (32) en Paulis (23) zitten pas sinds maart 2015 in één boot, maar lieten dit seizoen met goud op de EK en een wereldrecord bij de wereldbebeker in Poznan zien dat ze over een imponerende snelheid beschikken. Toch zag het er in maart nog beroerd uit voor het duo toen Head twee ribben brak door een val op de fiets. De oud-schaatsster - subtopper op de lange baan - herstelde net op tijd voor olympische kwalificatie.

    • Harry Meijer