Vandaag tijdens de Spelen: kan de Holland Acht goede reeks voortzetten?

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de vrouwen en mannen acht roeien in de finale. Lukt het de Holland Acht de prestatie van twintig jaar geleden te evenaren?

De Holland Acht tijdens een training op het water van Lagoa Rodrigo de Freitas Rio. Andre Penner/AP

In Atlanta (1996) won de Holland Acht olympisch goud, het grootste succes van het Nederlandse vlaggenschip ooit. Maakt Nederland in Rio kans op het podium?
Bij de wereldbeker in Luzern eind mei maakte de ploeg grote indruk door de hele finale aan de leiding te gaan en Europees kampioen en olympisch titelverdediger Duitsland te verslaan.

Op het WK roeien in Frankrijk vorig jaar eindigden de Nederlandse mannen acht op derde plaats, achter Groot-Brittannië en Duitsland. Volgens roeier Mechiel Versluis zijn er op de Spelen met de Verenigde Staten bij vier kandidaten voor drie medailles, zei hij tegen De Telegraaf.

“Iedereen kijkt naar elkaar. De Duitsers hebben ons tot favoriet verklaard, ik denk dat zij dat zijn.”

Slechts zeven landen hebben deze Spelen een mannen acht afgevaardigd. Toch krijgt het roeipubliek nog aardig wat wedstrijden te zien: twee eerste heats (één met vier en één met drie boten, alleen de eerste plek gaat door), een herkansing (vijf boten, eerste vier gaan door) en tot slot zes boten in de finale.

De mannen van de ‘Holland Acht’ (Dirk Uittenbogaard, Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Boudewijn Roell, Olivier Siegelaar, Tone Wieten, Mechiel Versluis, Robert Lücken, Peter Wiersum) zijn in Rio bezig aan een goede reeks. Zowel in de heat als de herkansing werden ze tweede.

Twitter avatar kajhendriks Kaj Hendriks Zaterdag om 11:24 (16:24 in NL) de Olympische finale met de @hollandacht: POL NED GBR GER USA NZL! #TeamNL  #Rio2016

Ook de vrouwen acht komt zaterdag in actie. Vier jaar geleden haalden de Nederlandse vrouwen nog brons, dit jaar bereikten ze op het nippertje de finale.

Zaterdag 13.50-16.40 uur finales roeien, met onder meer mannen acht (16.27u) en vrouwen acht (16.06u).

    • Jisca Cohen