Van Gelder niet terug naar Rio

Olympische Spelen

NOC*NSF mocht turner Yuri van Gelder wegsturen uit het olympische dorp, aldus de rechter. „Deze zaak kent alleen maar verliezers.”

None

Zijn koffer zat nog dicht. Uitpakken, daar was hij de afgelopen dagen niet aan toegekomen. Of misschien wilde hij zich er nog niet toe zetten. Hij had zelfs de afgelopen dagen nog getraind. „Gevoelsmatig ben ik nog steeds in Rio”, zei Yuri van Gelder vrijdag na afloop van het kort geding in Arnhem.

De ringenspecialist probeerde via de rechter de beslissing van NOC*NSF om hem weg te sturen van de Olympische Spelen ongedaan te maken. In Rio de Janeiro plaatste hij zich tijdens zijn eerste olympische deelname voor de finale op zijn onderdeel.

De rechter stelde de sportkoepel in het gelijk. Van Gelder zou nog naar het gerechtshof hebben kunnen stappen om in beroep te gaan of naar het internationaal sporttribunaal CAS, maar de turner besloot de strijd te staken. De motivering van de rechter wordt in de komende dagen verwacht.

Bram van Bokhoven, jarenlang coach van Van Gelder, bleek een sleutelrol te hebben gespeeld in de kwestie. In een interview met De Telegraaf vrijdag zei hij dat hij niet langer de coach van Van Gelder wilde zijn, nadat de turner zaterdag tegen zijn advies in het nachtleven van Rio was ingedoken. Zijn getuigenis werd in de rechtszaal naar voren gebracht door de advocaat van NOC*NSF.

De rechter moest zich buigen over een reeks tekstberichten tussen Van Bokhoven en Van Gelder. Het eerste was een simpel „gefeliciteerd” van Van Bokhoven – omdat Van Gelder de finale voor het onderdeel ringen heeft gehaald. „Yeah, jij ook gefeliciteerd”, antwoordde Van Gelder.

Hij meldde zijn coach dat hij naar het Holland Heineken House zou gaan. Van Bokhoven waarschuwde Van Gelder op te passen met bier drinken. Er liepen mensen van NOC*NSF rond. Hij moest ervoor zorgen dat hij rond half twaalf thuis was. „Het wordt een uurtje later”, aldus Van Gelder. Vervolgens stuurt Van Bokhoven: „Morgen training!!!” Maar Van Gelder leest naar eigen zeggen zijn berichten niet meer vanaf dat moment. Hij mist de ochtendtraining.

Daarmee was voor Van Bokhoven de maat vol. De coach stapte naar de turnbond, die chef de mission Maurits Hendriks inschakelde.

Van Gelder liet zich in de rechtszaal voor het eerst uit over de kwestie. Hij erkende in het Holland Heineken House „vier tot vijf biertjes” te hebben gedronken. Van dronkenschap was geen sprake, zei hij. Ook niet toen hij in de vroege ochtend samen met ploeggenoot Jeffrey Wammes terugkeerde in het olympisch dorp.

Na afloop van de rechtszaak zei Van Gelder nog altijd niet te begrijpen dat de „samenloop van omstandigheden” waardoor hij zo laat terugkeerde aanleiding was voor zijn uitsluiting. „Ik vind het echt belachelijk dat zo'n groot besluit is genomen. Iedereen wist waar ik was.”

„Mijn cliënt heeft vandaag tot het uiterste gestreden”, liet Van Gelders advocaat weten. „Hij hoopt nu in alle rust deze teleurstelling te kunnen verwerken.” Gerard Dielessen, directeur van het NOC*NSF, zei blij te zijn dat er een besluit is genomen, omdat de zaak „van grote invloed is op het functioneren van de olympische ploeg in Rio”. Van een overwinning wilde hij niet spreken. „Deze zaak kent alleen maar verliezers.”

Yuri was zich van geen kwaad bewust pagina E24
    • Frank Huiskamp