Twee Brazilianen gearresteerd om vermeende terreurplannen

Eind juli werden twaalf mensen opgepakt die banden met Islamitische Staat zouden hebben.

Het sportstadion Engenhão wordt klaargemaakt voor een wedstrijd.
Het sportstadion Engenhão wordt klaargemaakt voor een wedstrijd. Pawel Kopczynski / Reuters

De Braziliaanse politie heeft donderdag twee mensen opgepakt die verdacht worden van het plannen van een terroristische aanval tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. In aanloop naar de Spelen werden al twaalf mensen gearresteerd die verdacht worden van samenwerken met Islamitische Staat (IS).

De twee nieuwe verdachten werden opgepakt in São Paulo, de grootste stad van Brazilië. Over de identiteit van de twee werd alleen naar buiten gebracht dat het Brazilianen zijn. Ze zouden mogelijk samenwerken met IS.

Eind juli werden twaalf mensen opgepakt om vermeende banden met IS, ze zouden hebben gesproken over het plannen van een aanslag. De terreurverdachten verblijven momenteel in een maximaal beveiligde gevangenis, al noemde de Braziliaanse minister van Justitie hen “complete amateurs”. De politieactie op donderdag is volgens lokale autoriteiten verbonden aan deze eerdere arrestaties.

De veiligheid is een grote zorg rond de Olympische Spelen vanwege de hoge criminaliteit in het land en angst voor aanslagen door sympathisanten van IS. Op het sportevenement in Rio de Janeiro komen ongeveer een half miljoen buitenlanders af en tientallen minister-presidenten. Om het evenement te beveiligen worden rond de 85.000 soldaten en agenten ingezet, twee keer zoveel als bij de Spelen in Londen.

    • Liza van Lonkhuyzen