Terreurdreiging

Landmacht helpt bij controles op Schiphol

De extra controles rondom Schiphol worden voorlopig nog niet stopgezet. De marechaussee krijgt er vanaf vrijdagavond hulp bij van de landmacht, zo heeft de marechaussee bekendgemaakt. Het besluit is genomen na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de luchthaven zelf.

Dat andere onderdelen van defensie worden ingezet voor deze taak, is uitzonderlijk. De maatregel is genomen omdat de marechaussee druk belast is. Er zijn extra grenscontroles wegens de vluchtelingencrisis en ook andere locaties staan onder marechausseebescherming.

Sinds eind juli worden voertuigen op weg naar Schiphol extra gecontroleerd. De aard van de dreiging is onbekend. De autoriteiten willen alleen zeggen dat het te maken heeft met „een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”.

Locoburgemeester Adam Elzakalai van Haarlemmermeer zegt nog altijd niet meer informatie te kunnen geven: „We kunnen nog steeds niet ingaan op de aard van de informatie die wij hebben (het signaal). Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen.”

In 2015 werd besloten tot het formeren van het Hoog Risico Beveiligingseskadron, een onderdeel van de marechaussee belast met de beveiliging van bedreigde gebouwen en objecten. Zodra dat team „op de geplande sterkte is” hoeft de landmacht niet meer te assisteren, aldus de marechaussee.

De verscherpte controles hebben geleid tot extra drukte rond Schiphol, waar het toch al erg vol is in de vakantieperiode. Vrijdag was de drukste dag op de luchthaven: ruim 222.000 mensen vertrokken, kwamen aan of stapten over. (NRC)

    • Maral Noshad Sharifi