Prolongatie

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe wint voor de tweede keer olympisch goud in RS:X-klasse

Van Rijsselberghe vrijdag in Rio.
Van Rijsselberghe vrijdag in Rio. Foto AFP

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft zijn olympische titel in de RS:X-klasse vrijdag geprolongeerd. Net als vier jaar geleden bij de Spelen in Londen was hij al voor de afsluitende medalrace, waarin zondag dubbele punten zijn te verdienen, zeker van het goud. De Texelaar won in de kwalificatieserie van twaalf races zeven keer.

Van Rijsselberghe zegevierde vrijdag in de eerste twee races van de dag en liep daarmee verder weg bij zijn concurrenten, van wie de Brit Nick Dempsey nog de enige serieuze was.

De Nederlandse titelverdediger was bovendien de hele week de meest constante plankzeiler in het olympisch gezelschap. Zijn minste resultaten in de baai van Rio waren de vijfde plaats in de openingswedstrijd en de zesde plek in de twaalfde.

Maar ook in die laatste kon Dempsey niet profiteren. Hij finishte zelf als achtste. Formeel moet Van Rijsselberghe zondag wel het water nog op voor de medaillewedstrijd maar het tweede olympische goud staat vast, protestprocedures daargelaten.

De winnaar van de medalrace krijgt twee punten en de nummer tien twintig. Van Rijsselberghe heeft, met aftrek, in het algemeen klassement 23 punten. Dempsey staat op 44 en kan die achterstand dus niet meer goedmaken. (ANP)

    • Steven Verseput