Twee verdachten opgepakt voor aanslagen Thailand

Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen.

De in totaal elf explosieven gingen af in diverse plaatsen in het zuiden van Thailand. Foto Penny Yi Wang / AP

De Thaise politie heeft vrijdag twee verdachten opgepakt voor de bomaanslagen op toeristenplaatsen in het zuiden van Thailand, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Dat meldt persbureau Reuters. Tientallen personen raakten gewond, onder wie vier Nederlanders.

De in totaal elf explosieven gingen af in diverse plaatsen in het zuiden van Thailand, waaronder de kustplaats Hua Hin en het eiland eiland Phuket. De explosieven werden met behulp van mobiele telefoons of timers tot ontploffing gebracht. Volgens de lokale krant The Bangkok Post zou de politie vrijdag nog één bom onschadelijk hebben gemaakt. Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist

Lees ook: ‘Als we vijf minuten eerder waren vertrokken, waren we bij de explosie geweest’

De bommen die donderdagavond ontploften, waren verstopt in plantenbakken die zo’n vijftig meter van elkaar afstonden in een drukke uitgaansstraat. De aanslagen deden zich kort voor middernacht twintig minuten na elkaar voor.

Toeristenindustrie

In de zuidelijke provincies, tegen de grens met Maleisië, strijden islamitische rebellen al sinds de jaren zestig tegen het regeringsleger om autonomie. Deze opstand is bloederig. De rebellen plegen geregeld aanslagen op markten en op strategische legerposten in Zuid-Thailand. Daarbij vielen duizenden doden.

Tot nu toe bleef het geweld echter beperkt tot het zuiden. Toeristenoorden waren niet eerder doelwit. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de toeristenindustrie die redelijk onaangetast leek nadat militairen in 2014 de macht grepen. De rest van de Thaise economie is ingezakt.

    • Maarten Back