Omstreden kunstwerk in Parijs

‘Avant de mourir, je voudrais...’ in het station roept emoties op

Drie grote, zwarte vlakken waarop je met een klaargelegd krijtje kunt schrijven wat je nog zou willen doen voordat je sterft. Dat kunstwerk uit 2011 van de Amerikaanse Candy Chang in het Parijse Gare de Lyon leidt tot controverse. Treinreizigers vragen zich af of timing en plek van ‘Avant de mourir, je voudrais…’ wel passend zijn, na de recente aanslagen in Parijs en Nice. Spoorwegmaatschappij SNCF heeft geaarzeld over plaatsing, maar er toch toe besloten: „De meeste mensen zijn er blij mee, ze zijn nieuwsgierig, ze kijken en ze schrijven wat op.” Inderdaad zijn de zwarte borden aan het einde van elke dag gevuld met uitspraken van voorbijgangers, die het kunstwerk kennelijk waarderen. Het wordt ’s avonds weer schoongeveegd. Candy Chang maakte het werk naar aanleiding van de dood van een naaste. (NRC)

    • Gretha Pama