Nederlander wordt IMF-gezant in Griekenland

De Nederlander Dennis Botman wordt de nieuwe gezant van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland. Dit meldde het IMF vrijdag. Botman, werkzaam bij het IMF sinds 2002, volgt de Amerikaan Wes McGrew op, wiens termijn van drie jaar volgens het IMF afloopt.

De econoom Botman verlaat de Aziatisch-Pacifische afdeling van het IMF, waar hij zich onder meer bezighield met Japan. Hij diende eerder als vertegenwoordiger van het IMF in de Filippijnen. Botman promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

De Nederlander wordt in Athene, ‘Senior Resident Representative’, een rol vergelijkbaar met die van ambassadeur. Hij moet rapporteren en goede contacten onderhouden met de plaatselijke autoriteiten.

Botmans benoeming komt op een gevoelig moment voor het IMF. Onlangs verscheen een zeer kritisch intern evaluatierapport over de rol die het IMF in de Griekse crisis heeft gespeeld. Het IMF weigert vooralsnog mee te betalen aan het huidige, derde reddingspakket voor Griekenland. Het fonds wil dat de eurolanden eerst de Griekse staatsschuld verlichten. (NRC)

    • Mark Beunderman