Nederlander nieuwe hoge vertegenwoordiger IMF in Griekenland

Dennis Botman, werkzaam bij het IMF sinds 2002, volgt de Amerikaan Wes McGrew op.

Het IMF heeft een Nederlander als hoge vertegenwoordiger in Griekenland aangesteld. Foto Yuri Gripas/Reuters

Een Nederlander wordt in september de nieuwe hoge vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland. Dit meldt het IMF in een persbericht. Dennis Botman, werkzaam bij het IMF sinds 2002, volgt de Amerikaan Wes McGrew op. Volgens het IMF loopt de gebruikelijke termijn van drie jaar van McGrew af.

Botman verlaat de Aziatisch-Pacifische afdeling van het IMF, waar hij zich onder meer bezig heeft gehouden met Japan. Hij diende eerder als vertegenwoordiger van het IMF in de Filippijnen en deed voor het fonds onderzoek naar onder meer financiële crises. Botman promoveerde als econoom aan de Universiteit van Amsterdam.

Gevoelig moment

De benoeming van de Nederlander in Athene, waar hij ‘Senior Resident Representative’ wordt, komt op een gevoelig moment voor het IMF. Onlangs verscheen een zeer kritisch intern IMF-evaluatierapport over de rol die het fonds in de Griekse crisis heeft gespeeld.

Daarin wordt gesteld dat het fonds speelbal is geworden van Europese politieke belangen, binnen de ‘trojka’ van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank die toezicht houdt op hervormingen en bezuinigingen in Griekenland.

Het IMF weigert vooralsnog mee te betalen aan het huidige, derde reddingspakket voor Griekenland. Het fonds wil dat de eurolanden eerst de Griekse staatsschuld verlichten.

Niet de eerste Nederlander

Voor Wes McGrew diende een andere Nederlander als hoogste vertegenwoordiger voor het IMF in Athene, Bob Traa. Traa liet zich in 2011 tegenover deze krant kritisch uit over de bureaucratie in Griekenland.

Traa was niet onomstreden. Hij kreeg het in 2012 aan de stok met de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vanwege een incident met een Griekse journalist. Volgens de journalist, Zois Tsolis van de krant To Vima, had Traa hem onder druk gezet om zijn bronnen bekend te maken. Zo niet, dan zou Traa de krant uitsluiten van informatie.