Spelen Dag 7: Twee keer goud en goede optredens Kromowidjojo en Schippers

Een drukke dag in Rio. Veel teamsporten met Nederlandse inbreng, vier roeifinales met Nederlandse boten en: Dafne gaat beginnen.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Tot vanmiddag!

En daarmee sluit het liveblog van dag zeven van de Olympische Spelen. Een mooie dag met goud voor de roeisters Ilse Paulis en Maaike Head en voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe. En in de nacht begon Dafne Schippers goed aan haar toernooi en plaatste Ranomi Kromowidjojo zich voor de finale van de 50 meter vrije slag.

Vanmiddag om 14 uur gaan we weer live en hopen dan op medailles voor de roeiploeg, Schippers en Kromowidjojo.

Uniek plaatje: Drie zwemmers met zilver

Als afsluiter van de lange Olympische dag een bijzonder plaatje van drie topzwemmers op hetzelfde treetje van het podium. Phelps, Le Clos en Cseh wonnen in exacte dezelfde tijd alledrie een zilveren plak op de 100 vlinder.


Kromowidjojo met 24,39 naar finale

Ranomi Kromowidjojo heeft zich als derde in haar halve finale geplaatst voor de eindstrijd op de 50 meter vrije slag. Haar tijd 24,39 was iets sneller dan in de series eerder vandaag. Inge Dekker haalde de finale niet.

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

Halve finale 50 vrij verlaat

Door een fout van de buschauffeur die de zwemsters naar het zwembad moest vervoeren is de aanvang van de halve finales op de 50 meter vrije slag met ruim een half uur vertraagd. De zwemsters zouden om vier uur Nederlandse tijd beginnen, maar het was tot na half vijf wachten op Ranomi Kromiwidjojo, Inge Dekker en de veertien anderen.

Anouk Vetter stijgt naar zevende plek

Europees kampioen Anouk Vetter staat na de eerste dag op de zevenkamp op de zevende plek. Ze liep op de 200 meter - het vierde en laatste onderdeel van dag één - een tijd van 23.93. Nadine Broersen staat zestiende en Nadine Visser twee-en-twintigste. Topfavoriet Jessica Ennis-Hill uit Groot-Brittannië gaat aan de leiding.

Veteraan Anthony Ervin wint 50 vrij

De Amerikaanse veteraan Anthony Ervin versloeg op de 50 meter vrije slag verrassend de andere grote favorieten Florent Manaudou en Nathan Adrian. Het verschil was minimaal; De 35-jarige Ervin klokte 21.40 en Manaudou 21.41.

Ervin won in 2000 in Sydney ook al goud op de 50 meter vrije slag en zestien jaar later herhaalt hij dat kunstje dus.

Schippers: "Boem, daar is het gevoel"

Dafne Schippers is blij dat ze eindelijk mocht beginnen aan haar Olympische toernooi. Ze won zonder voluit te gaan haar serie op de 100 meter, zei ze tegen de NOS:

"Het voelde wel makkelijk, maar ik probeerde gewoon nog een beetje energie te sparen al het kan. Eindelijk mag ik beginnen [...] Ik heb er echt zoveel zin in, je werkt er zo lang voor en eindelijk mag ik. Ik kom het stadion binnen en boem daar is het gevoel! Vanochtend werd ik wakker en ik voelde nog niks, geen spanning niks, Toen dacht ik: 'Oh komt dat nog?', want ik heb dat wel een beetje nodig."

Tegen persbureau ANP zei Schippers dat niemand van de topsprintsters volle bak ging:

"Het is zonde om te veel energie te verspillen. Je ziet iedereen een beetje inhouden. De focus is ook anders. Alle kanshebbers sparen zich voor later."

Dafne Schippers wint overtuigend serie

Dafne Schippers heeft zich met groot gemak geplaatst voor de halve finales van de 100 meter. Ze won haar serie in 11.16. Haar start was redelijk, maar zoals gebruikelijk snelde ze in het tweede deel al haar tegenstandsters voorbij.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Aftellen voor Dafne Schippers

De eerste ronde van de 100 meter sprint staat op het punt van beginnen. Dafne Schippers probeert in de tweede van acht series een plek in de halve finale te bereiken.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Wereldrecord voor Katie Ledecky

De Amerikaanse Katie Ledecky won met ruime afstand op de rest het goud op de 800 meter vrije slag in een nieuw wereldrecord van 8.04.79. Ze prolongeerde daarmee haar titel, want ook in Londen was ze vier jaar geleden al de beste op de langste afstand in het zwembad.

Hockey-mannen tegen Australië

Het Nederlandse mannenteam neemt het in de kwartfinale van het hockey-toernooi op tegen wereldkampioen Australië. De Australiërs versloegen Brazilië in hun laatste groepsduel met maar liefst 9-0. Daardoor eindigden ze als derde in hun groep en treffen ze in Oranje de nummer twee van de andere groep.

Phelps mist goud op 100 vlinder

Het is Michael Phelps niet gelukt zijn 23e gouden medaille te pakken. De Amerikaan moest op de 100 meter vlinderslag zijn meerdere erkennen in Joseph Schooling uit Singapore, die won in een Olympisch record van 50,39.

Phelps was opvallend genoeg één van de maar liefst drie zilveren medaille-winnaars. Net als László Cseh en Chad Le Clos zwom hij 51,14. Het was het laatste individuele nummer van Phelps op deze Olympische Spelen.

Toch is de medaillehonger van de 'menselijke vis uit Baltimore' ongeëvenaard, schrijft Rob Schoof.

Goud voor Rafael Nadal

Het Spaanse tennisduo Rafael Nadal/Marc Lopéz heeft goud gepakt bij het mannentennis. In de finale wonnen de Spanjaarden met 6-2, 3-6 en 6-4 van het Roemeense koppel Tecau/Mergea. Eerder op de avond bereikte Nadal al de halve finale van het enkelspel.

Dirado verrast Hosszu

Ook het zwemmen is weer begonnen. In de eerste finale van de nacht - de 200 meter rugslag - verraste de Amerikaanse Maya DiRado de favoriete Katinka Hosszu uit Hongarije. Het verschil was minimaal: 2.05.99 om 2.06.05

Hassan 'per ongeluk eerste'

Sifan Hassan was helemaal niet van plan haar serie op de 1500 meter te winnen, zei ze voor de NOS-microfoon:

"Ik zat achter en wilde gewoon derde of vierde worden, maar iedereen liep gewoon rustig en niemand vind het belangrijk om te winnen en per ongeluk werd ik eerste."

Op 300 meter voor de finish hing Hassan nog helemaal achter de grote groep, maar dankzij een indrukwekkende eindsprint haalde ze toch als beste van haar serie de halve finale.

400 meter-loper Bonevacia naar halve finale

Atleet Liemarvin Bonevacia heeft de halve finale bereikt op de 400 meter. Hij kwalificeerde zich rechtstreeks door als derde in zijn serie te eindigen. Zijn tijd lag met 45,49 wel behoorlijk boven zijn eigen nationale record van 44,72.

Zevenkampsters blijven hangen in middenmoot

Na het derde onderdeel kogelstoten staan de Nederlandse meerkampsters nog altijd niet hoger dan de middenmoot. Europees kampioene Anouk Vetter staat er met de twaalfde plaats het beste voor. Na het teleurstellende onderdeel hoogspringen presteerde ze met de vierde plaats bij kogel (14,78 meter) wel naar behoren.

Nadine Broersen vinden we voorlopig terug op de dertiende plaats. Ook zij viel tegen bij het hoogspringen en deed het wel weer redelijk op kogel (11e met 14.04 meter). Nadine Visser staat met de voorlopig 25e plaats in de achterhoede.

'Goud Van Rijsselberghe geen toeval'

De tweede opeenvolgende gouden medaille bij het windsurfen voor Dorian van Rijsselberghe is geen toeval. Hij heeft een Olympische focus als geen ander, schrijft Rob Schoof vanuit Rio de Janeiro:

Met name zijn dominantie op precies juiste momenten is indrukwekkend. En geen toeval. Als geen ander is hij in staat alles te richten op die ene week waarop hij zijn zinnen heeft gezet. In niet-olympische jaren valt hem dat zwaarder. Niet voor niets werd hij pas één keer wereldkampioen, in 2011 in Perth.

Toch reageerde Van Rijsselberghe tegenover onze verslaggever vol ongeloof op zijn verrassend snelle overwinning:

"We zijn hier naar Rio gekomen met het uitgangspunt dat iedereen kan winnen, de hele top-tien. De omstandigheden zijn superlastig geweest. Dat we er dan zou bovenop komen is niet normaal.”

Koster uitgeschakeld

Daar waar Sifan Hassan indruk maakte op de 1500 meter in het atletiekstadion was de 4.13.15 van Maureen Koster in de eerste serie niet goed genoeg om alsnog als tijdsnelste door te gaan naar de halve finale. Een grote teleurstelling voor de 24-jarige atlete.

Sifan Hassan met indrukwekkende eindspurt naar halve finale

Dankzij een magistrale eindsprint won Sifan Hassan haar serie op de 1500 meter in 4.06.64. Daarmee gaat ze naar de halve finale. Hassan die haar voorbereiding door een blessure totaal in de war zag worden geschopt bleef angstaanjagend lang achterin hangen, maar in de laatste 300 meter passeerde ze alle concurrentes en was ze toch nog nipt de snelste.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Nummerdor/Varenhorst naar kwartfinale

Beachvolleybalkoppel Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst heeft overtuigend de kwartfinale bereikt. De als vijfde geplaatste Nederlanders wonnen met 2-0 (21-18 en 21-15) van de Mexicanen Virgen en Ontiveros.

Maureen Koster 8e in haar serie

Maureen Koster is in haar serie op de 1500 meter achtste geworden. Er moeten nog twee series gelopen worden, dus in theorie heeft ze nog een kans om als tijdsnelste door te gaan, maar dat is uiterst onwaarschijnlijk.

Beachvolleyballers winnen eerste set

Het Nederlandse beachvolleybalduo Nummerdor/Varenhorst heeft met de nodige moeite de eerste set gewonnen tegen de Mexicanen Virgen en Ontiveros. De partij gaat voorlopig behoorlijk gelijk op, maar de Nederlanders pakten uiteindelijk wel de eerste set met 21-18.

Achtste finale beachvolleyballers

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zijn om 01.00 uur begonnen aan hun achtste finale tegen het Mexicaanse duo Virgen/Ontiveros. Op papier zouden de beachvolleyballers partij moeten winnen, want de Nederlanders zijn als vijfde geplaatst en de Mexicanen als vijftiende. Het zijn alweer de vijfde Olympische Spelen voor de 39-jarige Nummerdor.

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

Bij winst zou het duo Nummerdor/Varenhorst in de kwartfinale kunnen stuiten op het andere Nederlandse koppel: Meeuwsen en Brouwer. Dat komt morgen in actie tegen een Canadees team.

Wiggins wint in wereldrecord goud met Britse ploeg

Sir Bradley Wiggins heeft met zijn collega's Ed Clancy, Steven Burke en Owain Doull goud gewonnen op de ploegenachtervolging. De Britse baanwielrenners versloegen in de finale Australië in een nieuw wereldrecord: 3.50.265.

Het is voor oud-tourwinnaar Wiggins zijn vijfde gouden Olympische medaille en zijn achtste medaille in totaal. Daarmee is hij de beste Britse Olympiër aller tijden.

Vlag GB

De rest van de nacht in Rio

Het is inmiddels zaterdag geworden in Nederland na de dubbel gouden dag in Rio. Maar er is nog genoeg boeiende Olympische sport de komende uren om wakker te blijven. Vooral bij het atletiek en zwemmen. Hieronder de hoogtepunten:

- Om 01.00 uur beginnen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst aan hun achtste finales in het beachvolleybal.
- Om 01.30 uur loopt medaillekandidaat Sifan Hassan haar serie op de 1500 meter
- Om 03.40 uur komt Dafne Schippers voor het eerst in actie in haar serie op de 100 meter
- Om 03.56 uur zwemt Ranomi Kromowidjojo de halve finale op de 50 vrij

Tennisfinale vrouwen: Puig - Kerber

Bij het vrouwentennis versloeg Angelique Kerber in de halve finale zojuist de Amerikaanse Madison Keys. In de finale stuit de Duitse nummer twee van de plaatsingslijst op de verrassende Mónica Puig uit Puerto Rico.

Rafael Nadal naar halve finale

De Spaanse toptennisser Rafael Nadal heeft met enige moeite de halve finale van het enkelspel bereikt. Hij versloeg de Braziliaanse thuisspeler Thomaz Bellucci in drie sets: 2-6, 6-4, 6-2. In het dubbelspel haalde Nadal gisteren al de finale.

Het complete programma van de halve finales enkelspel ziet er nu als volgt uit:

Juan Martín del Potro (Arg) - Rafael Nadal (Spa,3)
Kei Nishikori (Jap, 4) - Andy Murray (GB,2)

Volleybalvrouwen verslaan Puerto Rico

De Nederlandse volleybalvrouwen maken wél indruk. Ze hadden in hun vierde groepsduel niet al teveel moeite met Puerto Rico: 3-0 (25-14, 25-22, 25-16). Daarmee is Oranje definitief zeker van de kwartfinale en schuift het op naar de derde plaats in de groep. Daarmee ontlopen de vrouwen bij de laatste acht de sterkste tegenstander uit de andere poule.

Tafeltennisters snel uitgeschakeld

De Nederlandse tafeltennisters hebben in de eerste ronde met 1-3 verloren van het zwakker geachte Oostenrijkse vrouwenteam. Nederland staat zesde op de wereldranglijst en Oostenrijk elfde. Alleen Li Jie wist haar enkelpartij te winnen, het dubbelspel en de twee andere enkelpartijen gingen verloren. Daarmee zit het toernooi voor de Oranje-vrouwener er heel snel op.

Van Rijsselberghe had het niet durven dromen

Dorian van Rijsselberghe die zijn Olympische titel bij het windsurfen vanavond prolongeerde, reageert bij de NOS dolgelukkig:

"Het is weer gebeurd, ik had het niet durven dromen. Het is echt ongelooflijk dat het weer op deze manier afgesloten kon worden. In Londen zo’n goeie serie neer kunnen zetten en hier als klap op de vuurpijl het in de laatste race weer zo kunnen afmaken."

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Met de medalrace nog op het programma is Van Rijsselberghe niet meer in te halen, tenzij hij die race zondag niet uitzeilt of iets anders geks doet. Maar dat is de windsurfer uiteraard niet van plan:

"Ik moet me wel netjes gedragen, maar dat moet lukken...dus we gaan gewoon weer lekker een rondje varen en er iets moois van maken."

Hoogland bereikt achtste finale

Eindelijk een succesje bij het baanwielrennen. Jeffrey Hoogland verslaat de Fransman François Pervis in de eerste ronde op de sprint en rijdt daardoor morgen de achtste finale.

Bouwmeester op koers voor medaille

Zeilster Marit Bouwmeester staat na acht van de elf races in de Laser Radial-klasse op de tweede plaats. Ze werd vandaag zesde en dertiende en heeft nu een achterstand van 10 punten op de Deense nummer één Anne-Marie Rindom.

Badmintonduo Arends/Piek uitgeschakeld

De badmintonners Jacco Arends en Selena Piek zijn uitgeschakeld in het gemengd dubbel. Het duo verloor de tweede groepswedstrijd kansloos binnen een half uur tegen het Zuid-Koreaanse koppel Ko Sung-hyun en Kim Ha-na en maakt daardoor geen kans meer op de kwartfinale.

Hoogland door

Jeffrey Hoogland plaatst zich voor de volgende ronde op de sprint. In de kwalificaties heeft hij een achtste tijd behaald. Theo Bos heeft het niet gered.

Baanwielrensters niet verder

Teamsprinters Elis Ligtlee en Laurine van Riessen hebben Australië niet weten te verslaan. Australiërs Anna Meares en Stephanie Morton waren sneller in de eerste ronde, 32,636 tegen 32,792.

Goud! Windsurfer Van Rijsselberghe wint

Na de gouden medaille bij de vrouwen dubbeltwee vanmiddag, heeft Nederland zojuist voor de tweede keer gewonnen. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe wint in de RS:X-klasse. Dat deed hij vier jaar geleden ook al. De race is nog niet afgelopen, maar hij heeft zo'n grote punten voorsprong dat hij al zeker is van een eerste plaats.

Lees hier meer.

Twitter avatar Topzeilen Topzeilen De eerste live foto van het water! @lifeofdorian weet het zelf #zeilvoorgoud #teamNL #lifeofdorian https://t.co/Nmo56rcEtU

Het geheim achter Nederlands roeigoud: Josy Verdonkschot

Misschien ben je het na de verliezen in judo, handboogschieten en dressuur alweer vergeten, maar: vanmiddag wonnen we nog een gouden medaille. Roeiers Maaike Head en Ilse Paulis waren tijdens de lichte dubbeltwee iedereen te snel af. Niet verkeerd om daar nog eens bij stil te staan.

Want, schrijft onze sportredacteur Harry Meijer, achter het succes van de twee dames zit een stille kracht. Te weten: coach Josy Verdonkschot. Een man met een behoorlijke staat van dienst. In 2008 coachte hij zijn huidige vrouw Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in Beijing al naar olympisch goud. Net als vanmiddag was dat in de lichte dubbeltwee.

Meijer schrijft:

"Met Josy Verdonkschot haalde de roeibond een oudgediende binnen die als geen ander weet hoe hij bij de lichte vrouwen een succesboot kan formeren."

Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Dat lees je hier.

Sander Koning/ANP

Ilse Paulis en Maaike Head behalen goud tijdens de finale van de lichte dubbeltwee in het Lagoa stadion tijdens de Olympische Spelen van Rio. Sander Koning/ANP


Geen bronzen medaille voor Van den Berg

Gaan we voor goud of zilver bij het handboogschieten? Zit er allebei in, dachten we vanavond even. Maar Van den Berg heeft na een knap gespeelde kwartfinale zijn succesreeks niet voort weten te zetten. In de halve finale bleek Fransman Valladont te sterk, in de strijd om brons Amerikaan Brady Ellison. Sjef eindigt op de vierde plaats. Geen medaille.

Gelukkig....

...is er ook nog goed nieuws. Zeilers Dorian van Rijsselberghe en Marrit Bouwmeester liggen op medaillekoers. Bouwmeester staat na zeven races in de Laser Radial-klasseop de tweede plaats. Haar achterstand op de Deense leidster Anne-Marie Rindom is slechts drie punten.

Rijsselberghe staat zelfs op nummer één, met twaalf punten voorsprong op rivaal Nick Dempsey.

Foto Reuters

Zeiler Dorian van Rijsselberghe, die het vrijdag goed doet. Foto Reuters


Van den Berg verliest

Handboogschutter Sjef van den Berg verliest in de halve finale. Oftewel: geen goud of zilver. Hoewel hij sterk begon, leken de zenuwen halverwege de wedstrijd ineens toe te slaan. Een 3-1 voorsprong tegen Fransman Valladont sloeg om naar een 3-5 achterstand. En dat terwijl zijn eerdere wedstrijden zo goed gingen.

Om 21:25 gaat hij nog op voor brons.

Dressuurruiters net geen medaille

Helaas, ook geen medailles voor de Nederlandse dressuurruiters. Edward Gal, Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud namen vrijdag in de afsluitende Grand Prix Special veel risico, maar kregen geen hoge score. Uiteindelijk werd het nog spannend tussen Nederland en Amerika in de strijd om brons, maar de Nederlanders grepen er net naast: vierde plaats.

De Nederlandse ruiters waren boos op de jury. Vooral het Nederlandse lid Eddy de Wolff van Westerrode moest het ontgelden. De ruiters zeiden unaniem dat zij de Nederlanders lager beoordeelde dan de andere deelnemers.

"Daar zakt mijn broek echt van af", zei Van Silfhout tegen ANP. "Hij hoeft ons echt niet te helpen, maar op één lijn zitten met de andere juryleden is toch niet te veel gevraagd?"

Ook Ron Meyer er uit, op straffen

Ook Ron Meyer is uit de Spelen. Hij stond tegenover de twee meter grote, 160 kilo zware Braziliaan Rafael Silva, en verloor op basis van straffen. Meyer kreeg er twee, Silva één. Alle Nederlandse judoka's zijn nu uit het toernooi. Oogst: één bronzen medaille, voor Anicka van Emden.

Foto Reuters

Meyer tegenover de gigantische Silva, van wie hij verloor. Foto Reuters


Savelkouls uit uit de Spelen

Helaas, weer een Nederlander uit de Spelen. Tessie Savelkouls verloor in de herkansing om brons van de Zuid-Koreaanse Minjeong Kim. Ze verloor al snel, en is zevende geworden.

Sjef wint!

Handboogschutter Sjef van den Berg wint! In de kwartfinale verslaat hij Zuid-Koreaan Seungyon Lee met 6-4. Hij staat nu in de halve finale. Die begint om 20.55 uur.

Foto ANP

Van den Berg, bij een eerdere wedstrijd. Foto ANP

Doelpuntloos vierde kwart: Nederland verliest

De opmars van de Nederlandse hockeymannen kwam te laat. Ook een paar strafcorners achter elkaar op een ruime minuut voor tijd werden gemist en daarom werd in het vierde kwart niet meer gescoord. Duitsland wint met 2-1. Nederland sluit daarom de poule als tweede af.

Twitter avatar oranjehockey OranjeHockey Oranje wordt 2e in de poule en is geplaatst voor de kwartfinales! #hockey #Rio2016 Tegenstander wordt later vandaag pas bekend. #teamnl

Nog altijd achterstand hockeyers

Het leek erop dat de Nederlandse mannen kansloos onderuit zouden gaan tegen Duitsland, maar vlak voor het einde van het derde kwart zorgde Seve van Ass ervoor dat er toch nog een sprankje hoop gloort. Nederland staat nu nog 2-1 achter. Wie de wedstrijd wint, wordt eerste in de poule. Dat zorgt voor een betere uitgangspositie in de kwartfinale.

'Groen' zwembad ochtendje dicht

De synchroonzwemmers hadden pech vanochtend. Ze moesten hun training uitstellen omdat de organisatie besloten had het zwembad wat meer rust te geven.

Twitter avatar AbbyLJohnston Abby Johnston Show up for my warmup and without prior noticd they say the pool is closed this morning - #FixTheSwamp should start trending #rio2016

Waarom het zwembad moest rusten? Dinsdag werd het water plotseling groen. Wat daar precies de oorzaak van is, is nog altijd niet bekend. Wel haastte de organisatie zich te zeggen dat er geen gevaar is voor de gezondheid van de deelnemers. Op de vraag waarom het zo lang duurt voordat het water met behulp van chemicaliën weer normaal is, antwoordde een woordvoerder volgens persbureau AP:

"Scheikunde is geen exacte wetenschap."

Tja, waarschijnlijk duurt het dan nog wel even. Veel exacter dan scheikunde worden wetenschappen niet.

Foto Matt Dunham /AP

Een onderzoeker neemt een monster uit het groene water. Foto Matt Dunham /AP

Meerkampsters matig op hoogspringen

Op het openingsonderdeel, de 100 meter horden, werd Nadine Visser nog derde. Dat kon de zevenkampster echter geen goed vervolg geven bij het hoogspringen. Op dat onderdeel werd ze pas 26ste. Anouk Vetter en Nadine Broersen sprongen over 1,77 meter en werden daarmee 15de. In het klassement staat Europees kampioen Vetter nu 16de, Broerse 17de en Visser 21ste. De achterstand van de beste Nederlandse is al meer dan 250 punten op nummer één Katarina Johnson-Thompson uit Groot-Brittannië.

Hockeymannen op achterstand

Ze zijn beiden al door naar de kwartfinale, dus de strijd tussen de Nederlandse en Duitse hockeyers gaat slechts om wie de poule wint. Na één kwart heeft Duitsland de beste papieren. De ploeg staat met 1-0 voor tegen Nederland.

Kromowidjojo én Dekker door op 50 vrij

De missie om deze toch teleurstellende Spelen in het zwembad nog wat glans te geven gaat vandaag verder. Zojuist plaatsten zowel Ranomi Kromowidjojo als Inge Dekker zich voor de halve finales op de 50 meter vrije slag.

Inge Dekker won haar serie in 24.77 seconden en haalde daarmee de dertiende tijd in totaal. 'Kromo' deed het relatief rustig aan en werd in haar serie gedeeld derde met een tijd van 24,57 seconden. Daarmee plaatst ze zich als achtste voor de halve finale. De Deense Pernille Blume liet de snelste tijd optekenen met 24.23 seconden.

Kromowidjojo is de regerend Olympisch kampioen op de 50 meter vrije slag. In Londen zwom ze 24.05 seconden in de finale.

Foto Natacha Pisarenko / AP

Dekker na haar 50 meter-serie. Foto Natacha Pisarenko / AP


Leider Keniaans atletiekteam ook door IAAF geschorst

Nog meer dopinggerelateerd nieuws: de internationale atletiekfederatie heeft Michael Rotich geschorst. Rotich, leider van de Keniaanse atletiekafvaardiging, werd zondag door de Keniaanse bond al naar huis gestuurd, na onthullingen van The Sunday Times en ARD dat hij buitenlandse atleten tegen betaling aan zou bieden onaangekondigde dopingcontroles te verklappen. Er werd een onderzoek tegen hem ingesteld, maar in afwachting daarvan heeft de IAAF hem inmiddels ook op non-actief gesteld, schrijft persbureau Reuters.

Nederlandse twijfelt aan Ethiopisch wereldrecord

Eerder op de dag pakte de Ethiopische Almaz Ayana in een denderend nieuw wereldrecord het goud op de 10 kilometer bij de vrouwen op de atletiekbaan. De Nederlandse Susan Kuijken werd veertiende. Maar Kuijken zet vraagtekens bij de zuiverheid van Ayana, zo tekent persbureau ANP op:

"Ze hebben in landen als Ethiopië en Kenia nu eenmaal niet de infrastructuur bij de dopingcontroles, waardoor je ervan uit kunt gaan dat de atleten schoon zijn. Daarom zegt zo’n record me ook niets.''

Nederlandse handbaldames gelijk tegen Zweden

In een enorm spannende wedstrijd hebben de dames van het handbalelftal gelijk gespeeld tegen Zweden (29-29). Beide teams gingen voor de overwinning en hielden elkaar gedurende de twee keer dertig minuten in evenwicht.

Twitter avatar Handbal_NL Handbal Nederland Gelijk spel!!!!!!!!!! Wat een wedstrijd!!!! Onze Oranjedames hebben gestreden!!!! Trots!! Wij staan te stuiteren! 29-29!! #oneteamonedream

De kwartfinale is daarmee nog niet bereikt. Zondag spelen ze nog tegen Rusland. Of ze doorgaan naar de volgende ronde, hangt van die wedstrijd af.

De late gelijkmaker

Hockeydames gelijk

De Nederlandse hockeydames hebben gelijk gespeeld tegen Nieuw-Zeeland. Het vierde groepsduel eindigde in 1-1 - de eerste tegentreffer die die ploeg moest incasseren deze Spelen.

Sport verbroedert, toch?

Helaas niet altijd. Bij judo ging het er vrijdag iets minder vriendelijk aan toe. De Egyptische judoka Islam El Shehaby weigerde de hand te schudden van Israëliër Or Sasson (die later op de dag Nederlander Roy Meyer versloeg).

Sasson won van de Egyptenaar zonder al te veel moeite, maar na de wedstrijd liep El Shehaby hoofdschuddend de mat af. Zonder Sassons hand te schudden. Een schending van de etiquette bij judowedstrijden. Het publiek antwoordde met boegeroep.

Twitter avatar inusanewscom InUSANews.com (LA Times) #Egyptian booed after refusing judo handshake : 2016 Summer Olympics live.. https://t.co/TPUZZZ8jQX https://t.co/yynFY9ZOXU

De Egyptenaar weigerde te reageren na afloop, schrijft persbureau AP. Sportwedstrijden tussen Arabische landen en Israël zijn vaker gevoelige momenten. Veel moslimlanden erkennen de staat Israël niet.

Ondanks het gebaar van El Shehaby reageerde de judobond enigszins verheugd op het feit dát ze al tegenover elkaar stonden. “Het is al een grote vooruitgang dat Arabische landen het überhaupt opnemen tegen Israël”, zei een woordvoerder van de federatie tegen AP.

Van Gelder laat 't rusten

Ook voor turner Yuri van Gelder is het nu genoeg. Tegen ANP zegt hij dat hij niet in beroep gaat tegen de uitspraak van de Arnhemse rechter, die oordeelde dat het een terechte beslissing was van NOC*NSF om hem naar huis te sturen.

Uit de verklaring die zijn advocaat Cor Hellingman vrijdag uitgaf:

"Yuri heeft vandaag tot het uiterste gestreden om zijn plaats in de finale. Hij heeft zijn verhaal zo krachtig mogelijk verteld. Hij dankt al diegenen die hem voor en tijdens de zitting hebben gesteund. Hij heeft er alles aan gedaan. Hij vraagt de pers hem de komende tijd alle rust te geven om deze diepe teleurstelling te verwerken."

Lees meer over het kort geding van de turner: Van Gelder verliest kort geding tegen NOC*NSF

...maar verliest 'm van Japanner Yamabe

Helaas. Net won ze nog van Oekraïner Svitlana Jaromka, maar de kwartfinale heeft de 24-jarige Savelkouls verloren. Japanner Yamabe was te sterk voor de Nijmeegse. Net als voor Meyer bij de mannen is brons nu het hoogst haalbare bij de vrouwen +78kg.

Savelkouls bereikt kwartfinale

Judoka Tessie Savelkouls wint op ippon en bereikt de kwartfinale. Ze versloeg de Oekraïense Svitlana Jaromka, dit jaar nog tweede bij het EK.

Judoka Meyer verliest kwartfinale

Judoka Meyer heeft de kwartfinale verloren van Israëlier Or Sasson. Hij is nog niet volledig uit het toernooi, hij kan in de herkansing nog voor brons gaan. Goud en zilver zijn niet meer mogelijk.

Twitter avatar judobond Judo Bond Nederland Roy Meyer verliest zijn kwartfinale met een waza-ari van Or Sasson (ISR). Later vandaag in de herkansingsfinale tegen Rafael Silva #TeamNL

Eerder op de dag versloeg Meyer de Zuid-Koreaan Sung-Min Kim op ippon. Ook Congolees Deo Gracia Ngokaba was geen partij voor hem, die de judoka uit Breda binnen een minuut uit het toernooi wist te gooien.

Wereldrecord bij 10 km atletiek vrouwen

Het gebeurt niet vaak, maar vrijdag is er een wereldrecord gevestigd bij de 10 km atletiek vrouwen. Ethiopiër Ayana Almaz vernietigde het oude record uit 1993 van Chinees Wang Junxia, dat op 29.31.78 stond.

Almaz' tijd? 29:17.45 - veertien seconden sneller. Nederlander Susan Kuijken deed ook mee. Zij finishte als veertiende, met een tijd van 31:32.43.

Holland Vier vijfde

Ze golden al niet als favoriet, toch had een bronzen medaille had er eventueel in gezeten - maar helaas. De Holland Vier eindigde als vijfde in de vier zonder mannen.


Op hoeveel medailles zitten we nu?

Een gouden medaille vandaag erbij, dus. Op hoeveel medailles zitten we nu in Rio? Nou, zoveel:

Piek/Muskens wint tweede duel in de groepsfase badminton

De Nederlandse badmintonsters Eefje Muskens en Selena Piek hebben gewonnen van het Indiase koppel Gutta/Ponnappa. Een derde set moest de beslissing brengen. Ze hebben zeer goede papieren voor volgende rondes. De Nederlandse dames waren in drie sets te sterk voor Jwala Gutta en Ashwini Ponnappa uit India: 21-16, 16-21 en 21-17.

Donderdag wonnen Piek en Muskens in twee sets van Thailand. Zaterdag treffen ze de nummers één van de wereldranglijst, Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi uit Japan.

Reactie NOC*NSF op Van Gelder

De motivering van het vonnis laat nog op zich wachten, maar NOC*NSF heeft al gereageerd op de uitspraak. "Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen."

Boekelman uitgeschakeld

Kogelstootster Melissa Boekelman heeft zich niet gekwalificeerd voor de finale. Ze komt in kwalificaties tot 17.69 meter en daarmee komt ze slechts 7 centimeter tekort.

Judoka Meyer naar kwartfinale

Roy Meyer heeft ook zijn tweede partij gewonnen en is door naar de kwartfinale. Hij versloeg de Zuid-Koreaan Sung-Min Kim op ippon.

Twitter avatar judobond Judo Bond Nederland Roy Meyer naar kwartfinale! Hij is met een houdgreep te sterk voor Sung-Min Kim #TeamNL #JudoRio2016

Eerder versloeg hij Deo Gracia Ngokaba op ippon. De 25-jarige zwaargewicht uit Breda verspeelde geen krachten tegen de Congolees. Binnen de minuut had hij de partij beslist.

Meer roeimedailles dan in 2012

De Nederlandse roeiers Maaike Head en Ilse Paulis hebben de gouden medaille gewonnen in de lichte dubbeltwee. Het roeikoppel won de race op overtuigende wijze in een tijd van 7.04,73. Canada eindigde als tweede (7.05,88), het brons was voor China (7.06,49). Daarmee heeft Nederland nu al meer roeimedailles behaald dan in heel Londen 2012. Toen was er slechts één brons voor de vrouwen acht.

Van Gelder verliest kort geding tegen NOC*NSF

Turner Yuri van Gelder heeft het kort geding tegen sportkoepel NOC*NSF verloren. Hij wilde via de rechter NOC*NSF aansporen alles in werking te zetten hem alsnog de finale op de ringen te laten turnen in Rio de Janeiro. Van Gelder kan technisch gezien nog naar sporttribunaal CAS stappen, maar zijn advocaat liet na de zitting vrijdag al weten dat de kans daarop minimaal lijkt.

Van Gelder terecht naar huis gestuurd

Volgens de rechtbank is Van Gelder terecht naar huis gestuurd. Met het kort geding wilde Van Gelder deelname aan de toestelfinale in Rio afdwingen.

Twitter avatar RbGelderland Rechtbank Gelderland Rechter wijst vorderingen Yuri van Gelder af. Het uitgewerkte vonnis zal zo spoedig mogelijk openbaar worden gemaakt.

Tweede goud in Rio

Maaike Head en Ilse Paulis hebben Nederland de tweede gouden olympische medaille in Rio de Janeiro bezorgd. Het duo won in de finale van de lichte dubbeltwee overtuigend door in de laatste 1.000 meter weg te roeien van Canada. Dat finishte op meer dan een seconde achterstand. China pakte het brons.

Goud! Head en Paulis winnen de lichte dubbeltwee

Maaike Head en Ilse Paulis hebben in het olympische water de finale in de lichte dubbeltwee gewonnen. Ze waren favoriet voor goud en noteerden in de halve finales de snelste tijd.

Head en Paulis aan de start

Maaike Head en Ilse Paulis gaan zo het olympische water op voor hun finale in de lichte dubbeltwee. Ze zijn favoriet voor goud en noteerden in de halve finales de snelste tijd.

Seungyun Lee tegenstander Van den Berg

De tegenstander van Sjef van den Berg is bekend. De Nederlander neemt het vanavond op tegen de 21-jarige Seungyun Lee uit Zuid-Korea. Lee plaatste zich als twaalfde, Van den Berg als vierde.

Judoka Meyer wint zijn eerste partij

Judoka Roy Meyer heeft zijn eerste partij op het olympisch toernooi gewonnen. Hij nam het op tegen de Congolees Ngokaba. De judoka komt uit in de klasse boven de honderd kilogram. Hij weegt zelf 122 kg.

Goed begin voor Nederlandse vrouwen meerkamp

Voor de Europees kampioene Anouk Vetter zijn de Spelen goed begonnen. Zij won haar race op de 100 meter horden in 13.47. Iets sneller dan Broersen, die in haar race 13.56 klokte en werd tweede. Nadine Visser werd derde in haar heat met een tijd van 13.02.

Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser komen in actie op het atletiektoernooi

Nadine Broersen, Anouk Vetter, Nadine Visser komen in actie op het atletiektoernooi, dat begint met de meerkamp voor vrouwen.

We beginnen met de 100 meter horden, daarna volgen hoogspringen, kogelstoten, 200 meter (vrijdag). Op zaterdag is het verspringen, speerwerpen en 800 meter.

Medaillespiegel zonder 'land Phelps'

Op dag 7 staat Nederland met één gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles op plaats achttien op de medaillespiegel.

In deze stand is 'land Phelps' niet meegenomen. Die zou op plek tien staan. Op de eeuwige medaillespiegel zou de Amerikaanse zwemmer in de top 40 staan.

Michael Phelps pakte gisteren voor de vierde keer op rij olympisch goud op de 200 meter wisselslag. Zijn eeuwige rivaal Ryan Lochte, tegen wie hij ook in Athene, Peking en Londen in de finale zwom, werd slechts vijfde. Met zijn winst op de 200 meter wisselslag vannacht veroverde hij zijn vierde gouden medaille in Rio.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport If Michael Phelps was a country.. He would be 10th in the #Rio2016 medal table. #TeamUSA https://t.co/eFWavyxRc5 https://t.co/CgZiQPgKg1

Van den Berg naar kwartfinales

Handboogschutter Sjef van den Berg heeft gewonnen in de achtste finalewedstrijd tegen de Chileen Ricardo Soto. De Nederlandse handboogschutter gaf een 5-1 voorsprong weg. In een shoot off won hij nipt van de Chileen.

Vanavond komt hij weer in actie om de prijzen.

Fiji viert eerste medaille

Fiji, een eilandengroep met minder dan negenhonderdduizend inwoners, won afgelopen nacht voor het eerst een medaille op de Olympische Spelen. Het was meteen goud: de rugbyers wonen de olympische sevensfinale van Groot-Brittannië. De medaille ging in het land niet bepaald onopgemerkt voorbij: op internet verschijnen steeds meer video's van feestvierende Fijianen. Al Yazeera ging langs bij de blije bewoners van het land.

Om 15.30 uur uitspraak Van Gelder

De rechter doet om 15.30 uur uitspraak in de zaak-Van Gelder.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp In ieder geval telefonisch. Of per fax. 15.30 uur dus.

Van Gelder ‘wist niet dat hij training had’

Yuri van Gelder wist niet dat hij een training had op de ochtend dat hij na een nacht stappen laat terugkeerde in het Olympisch Dorp in Rio. Dat heeft de turner gezegd tijdens het kort geding dat hij heeft aangespannen tegen NOC*NSF.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp "Niet van de wekker wakker geworden". Van Gelder lacht. Rechter: u had training? "Dat las ik pas de dag zelf"

Dag 7 Spelen: met o.a. Dafne Schippers, dressuur, Sjef van den Berg en de roeisters

Welkom bij ons liveblog over de zevende dag van de Olympische Spelen in Rio. Vroeg op de dag haalden de roeisters zilver, maar daarna toch vooral teleurstellingen voor de Nederlandse ploeg.

Het lukte Ranomi Kromowidjojo niet een medaille te pakken op de 100 meter vrije slag. In een razend spannende finale eindigde ze met haar snelste tijd van het seizoen (53,08) als vijfde. Kromowidjojo is redelijk tevreden met de race die haar naar de vijfde plek op het koninginnennummer 100 vrij leidde, zei ze tegen de NOS:

"Dit was by far mijn snelste race van het seizoen [...] Ik heb alles gegeven. Negenhonderdste van een medaille. Het lag zo dicht bij elkaar''

Bokser Peter Müllenberg werd uitgeschakeld. Hij verloor de achtste finale van Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan op punten. Theo Bos keerde afgelopen december terug naar het baanwielrennen om goud te winnen met de Nederlandse teamsprinters. Nu hij en zijn ploeggenoten teleurstellend als zesde eindigden, reageerde Bos tegenover ANP zwaar teleurgesteld:

"Dit moet ik wel even verwerken. Mijn focus lag volledig op de teamsprint. Ik dacht: als ik nog iets wil, als ik nog olympisch kampioen wil worden, dan moet het op dit onderdeel gebeuren."

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft de leiding genomen op de Olympische Spelen in Rio. De titelverdediger passeerde in race zeven en acht zijn grote concurrent Nick Dempsey. Van Rijsselberghe heeft daarmee een voorsprong te pakken op de Brit van één punt.

Nieuwe dag, nieuwe kansen
Kansen genoeg op dag zeven van de Olympische Spelen. De dressuurploeg, de laatste judoka's, handboogschutter Sjef van den Berg en de roeisters Ilse Paulis en Maaike Head willen zich vrijdag mengen in de strijd om de medailles.

Dafne Schippers, de ongekroonde koningin van deze Spelen, komt voor het eerst in actie. Er is niemand binnen de Nederlandse ploeg die te maken heeft met hogere verwachtingen dan Schippers. De 24-jarige sprintster moet gaan doen wat sinds 1952 geen Nederlander meer is gelukt: een olympische medaille halen op 100 en 200 meter sprint.

Na zes dagen staat Nederland met één gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles op plaats achttien op de medaillespiegel.

Het volledige programma:
12.30-21.00 uur Golf, tweede ronde mannen, met Luiten
13.30-16.40 uur Roeien, finales (met mogelijk lichte dubbeltwee vrouwen, vier zonder mannen)
14.00 uur Boogschieten, kwartfinales mannen, met o.m. Van den Berg
14.30-18.10 uur Atletiek, eerste middagsessie (met o.a. begin zevenkamp vrouwen, 10 km (v) met Kuijken en Vastenburg)
15.00-21.35 uur Paardensport/dressuur, dag 3 teamwedstrijd, met Nederlandse ploeg
16.00 uur Hockey (v), Nieuw-Zeeland – Nederland
16.30 uur Handbal (v), Zweden – Nederland
16.00-06.00 uur Beachvolleybal, achtste finales
17.00-01.00 uur Tennis, halve finales mannen enkelspel
18.30 uur Hockey (m), Duitsland – Nederland
20.00-22.10 uur Boogschieten, individuele wedstrijd mannen
20.00-23.10 uur Judo, finales (met mogelijk Savelkouls, Meyer)0.3
21.00-00.10 uur Baanwielrennen, o.a. finale teamsprint (v) en ploegenachtervolging (m) met mogelijk Nederland
22.05 uur Volleybal (v), Nederland – Puerto Rico
01.20-04.25 uur Atletiek, eerste avondsessie (met o.a. zevenkamp vrouwen, eerste ronde 1500m (v) met Hassan, eerste 100m (v) met Schippers)
03.00-04.30 uur Zwemmen, finales (o.a. 100m vlinder (m) met mogelijk Verlinden, 800m vrij (v) met mogelijk Van Rouwendaal)

    • Arjan Meesterburrie
    • Guus Ritzen
    • Joram Bolle
    • Bas Tooms