Landmacht helpt marechaussee bij controles Schiphol

De controles, die eind juli van start gingen, worden voorlopig nog niet stopgezet.

Extra controles rondom Schiphol. Foto Remko de Waal / ANP

De extra controles rondom Schiphol worden voorlopig nog niet stopgezet. De marechaussee krijgt er vanaf vrijdagavond hulp bij van de landmacht, zo heeft de marechaussee bekendgemaakt.

Dat andere onderdelen van defensie worden ingezet voor deze taak, is uitzonderlijk. De maatregel is genomen omdat de marechaussee druk belast is. Er worden extra grenscontroles uitgevoerd vanwege de vluchtelingencrisis en ook andere locaties in Nederland moeten wegens dreiging beschermd worden door de marechaussee.

Sinds eind juli worden voertuigen op weg naar Schiphol extra gecontroleerd. Wat de dreiging exact inhoudt, is onbekend. Volgens de autoriteiten heeft het te maken met “een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven”.

Lees ook: Met de terreurdreiging in Nederland valt het dus niet mee

Locoburgemeester Adam Elzakalai van de gemeente Haarlemmermeer zegt in een verklaring nog altijd niet meer informatie te kunnen geven:

“We kunnen nog steeds niet ingaan op de aard van de informatie die wij hebben (het signaal). Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen.”

In 2015 werd besloten tot het formeren van het Hoog Risico Beveiligingseskadron, een onderdeel van de marechaussee dat belast is met het beveiligen van gebouwen en objecten waar tegen een dreiging bestaat. Zodra dat “op de geplande sterkte is” hoeft de landmacht niet meer te assisteren, zegt de marechaussee in een verklaring.

    • Joram Bolle