Kapsel

Door Hella Schoonveld.

Met een glimlach las ik afgelopen zaterdag het artikel van Ian Buruma over de soms dwaze en opvallende haarstijl van populistische politici. Leuke voorbeelden, maar dat het soort kapsel ook in het gewone volksgevoel een rol speelt, werd me enkele weken eerder duidelijk gemaakt.

In de revalidatiekliniek in Amsterdam waar ik tijdelijk verblijf, bevindt zich een ratjetoe van mensen, waarbij vooral Amsterdammers de boventoon voeren, zeker tijdens de gezamenlijke maaltijden. Mij wordt gevraagd waar ik vandaan kom. Als ik aarzel en de wedervraag stel of ik met meer dan 25 Amsterdamse jaren me een Amsterdammer mag noemen, krijg ik meteen het rake antwoord van een geboren en getogen Amsterdamse:

„Jij hebt een veel te bekakt accent om ooit als Amsterdammer te worden gezien. En bovendien heb je een typisch VVD-kapsel dat niet past bij onze stad!”