Kabinetschef

Poetin ontslaat rechterhand Ivanov, de zoveelste in reeks

De Russische president Poetin heeft vrijdag Sergej Ivanov, het hoofd van zijn presidentiële administratie ontslagen. Ivanov was sinds 2011 Poetins kabinetschef en geldt als een van zijn trouwste bondgenoten. Anton Vajno (44), de relatief onbekende plaatsvervanger van Ivanov, zal hem opvolgen. Poetin gaf aan dat Ivanovs op eigen verzoek opstapt. „Ik heb begrip voor uw wens om naar een ander werkplek te worden overgeplaatst”, aldus Poetin. Dat Ivanov, een van de sleutelfiguren van het Kremlin, vrijwillig vertrekt, is onwaarschijnlijk. Zijn aftreden komt op een moment dat de militaire spanningen met Oekraïne en rond de Krim oplopen. Ivanov was als kabinetschef jarenlang de rechterhand van Poetin, nu wordt hij speciaal vertegenwoordiger voor klimaat, een onbelangrijke positie voor iemand van zijn statuur, zeker in een land dat zich weinig gelegen laat liggen aan klimaat en milieu. Zijn positie in de Russische Veiligheidsraad zal hij voorlopig behouden.

De gematigde Ivanov werkt al sinds de jaren ’90 samen met Poetin. Ze studeerden samen en werkten allebei in de Petersburgse afdeling van de KGB. Bij de presidentsverkiezingen van 2008 werd Ivanov genoemd als mogelijke opvolger van Poetin.

De afgelopen weken heeft Poetin zijn regering flink door elkaar geschud. Meerdere invloedrijke personen moesten het veld ruimen. Ook zette Poetin veiligheidsmensen op belangrijke posities in de Russische regio’s en verving hij de presidentiele afgevaardigden van de Krim, de Kaukasus en in Siberië. Vladimir Jakoenin, een andere Poetin-getrouwe die tien jaar de scepter zwaaide over de Russische spoorwegen, vertrok onlangs om een denktank op te zetten.