Kabinetschef

Poetin ontslaat rechterhand

De Russische president Poetin heeft vrijdag Sergej Ivanov, het hoofd van zijn presidentiële administratie ontslagen. Ivanov was sinds 2011 Poetins kabinetschef en geldt als een van zijn trouwste bondgenoten. Anton Vajno (44), de relatief onbekende plaatsvervanger van Ivanov, zal hem opvolgen. Poetin gaf aan dat Ivanov op eigen verzoek opstapt. „Ik heb begrip voor uw wens om naar een andere werkplek te worden overgeplaatst”, aldus Poetin. Dat de 63-jarige Ivanov, een van de sleutelfiguren van het Kremlin, vrijwillig vertrekt, is onwaarschijnlijk. Zijn aftreden komt op een moment dat de militaire spanningen met Oekraïne rond de Krim oplopen. Ivanov was als kabinetschef jarenlang de rechterhand van Poetin. Nu wordt hij speciaal vertegenwoordiger voor klimaat, een onbelangrijke positie voor iemand van zijn statuur, zeker in een land dat zich weinig gelegen laat liggen aan klimaat en milieu. Zijn positie in de Russische Veiligheidsraad zal hij voorlopig behouden. Bij de presidentsverkiezingen van 2008 werd Ivanov genoemd als mogelijke opvolger van Poetin. (NRC)