IS-leider Afghanistan en Pakistan gedood

De leider is gedood bij een aanval met een Amerikaanse drone, aldus een Amerikaanse legerfunctionaris.

Archieffoto van Hafiz Saeed
Archieffoto van Hafiz Saeed Foto EPA

Hafiz Saeed, de leider van een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groepering in Afghanistan en Pakistan, is gedood bij een aanval met een Amerikaanse drone. Een Amerikaanse legerfunctionaris heeft tegenover persbureau Reuters bevestigd dat hij op 26 juli is gedood bij een luchtaanval.

Saeed is al eerder doodverklaard door Afghaanse troepen, maar IS beweerde kort daarna dat hun leider nog in leven was. De terreurbeweging plaatste een audioboodschap die afkomstig was van hem. Hoewel de echtheid van die opname nooit uit onafhankelijke bron is bevestigd, bleek de leider al die tijd nog in leven te zijn.

Vorige maand -ook op 26 juli- werd ook een belangrijke leider van IS in Afghanistan gedood. Het gaat om Saad Emarati die tijdens een anti-IS-actie in het district Kot, in de oostelijke provincie Nangarhar, waar IS grotendeels de macht heeft werd gedood. Het is niet bekend of Saeed en Emarati bij dezelfde actie om het leven zijn gekomen.

Lees ook het stuk van onze correspondent Joeri Boom over IS in Afghanistan: IS laat tanden zien in Afghanistan

IS-Khorasan

Over IS in Afghanistan is niet al teveel bekend. Er zijn waarschijnlijk zo’n 8.000 leden, schatten internationale experts, en nog zo’n 3.000 in Pakistan. Samen vormen zij IS-Khorasan. Khorasan is een gebied dat genoemd wordt in de Koran en delen bestrijkt van Afghanistan, Pakistan, Iran en Tadzjikistan. Saeed liep vorig jaar over van de Talibaan naar de lokale afdeling van IS in Afghanistan.

    • Maarten Back