Ian Buruma over populistisch kapsel

En president Hollande’s dure haardos, wat betekent die?

illustratie Cyprian Koscielniak

Interessant die koppeling tussen woeste haardos dan wel kaalheid en populisme, die Ian Buruma legt (6/8). Maar wat suggereert juist die uiterst correcte, scheidingsloze haardracht van recente Franse presidenten, uitgezonderd Sarkozy?

President Hollande was laatst in opspraak vanwege de kapperskosten voor zijn weinig welige kop haar.

Het satirische weekblad Le Canard Enchaîné meldde dat ene Olivier B. sinds het begin van zijn ambtstermijn in 2012 exclusief het haar van de president onderhoudt, voor 9.895 euro per maand plus een onregelmatigheidstoeslag.

Waarschijnlijk moet dit kort en strak op de schedel geknipte kapsel controle en overwicht uitstralen. Flauw om te zeggen: dat de president nooit zichtbaar met de handen in het haar zit.

Maar nu is het merkwaardige aan dit presidentenkapsel van de socialist Hollande, dat het sprekend lijkt op dat van zijn voor-voorganger Chirac, die toch een duidelijk andere politieke signatuur had. Na zijn haartransplantatie koos de Italiaanse populist Berlusconi trouwens voor net zo’n vertrouwenwekkende Franse coupe.

Dit alles lijkt een verder gestileerde versie van voorhoofd-kalende voorgangers als Pompidou en Mitterrand, die het presidentschap veroverde nadat zijn vervaarlijke hoektanden waren bijgevijld.

LNG-tankers

Niet de juiste richting

In de NRC van 9 augustus wordt uitgebreid aandacht besteed aan het eerste Nederlandse vrachtschip op LNG. Voor een sector die zó achterloopt op het gebied van duurzaamheid is dit wellicht nieuwswaardig, maar de loftrompet is overdreven.

Hoewel LNG qua uitstoot een flinke vooruitgang is ten opzichte van stookolie, schiet het klimaat weinig op met deze stap. Het gaat om één schip, dat twintig procent minder CO2 zou uitstoten.

Om klimaatverandering onder de twee graden te houden, moeten binnen 35 jaar wereldwijd álle fossiele brandstoffen zijn uitgebannen. Ook gas.

Het is een kortzichtige investering om de oliegestookte vloot nu te vervangen door LNG-schepen.

Het valt overigens te betwijfelen of LNG-schepen echt twintig procent minder CO2 uitstoten. Door gaslekkages tijdens het transport van LNG, het bunkeren van schepen en gasverlies tijdens de vaart kan die CO2-winst wel eens teniet gedaan worden.

Gas, bestaande uit methaan, is een veel sterker broeikasgas dan CO2. Om toekomstbestendig te worden, moet de sector toe naar een all-electric vloot, met echt duurzame bronnen – zonnepanelen op het dek

bijvoorbeeld – aangevuld met hypermoderne zeiltechnieken.

Het zou voorpaginanieuws zijn als daarin stappen worden gezet.


Campagneleider energie bij MilieudefensieAbou Jahjah

Ogen in vrede sluiten

In NRC van 9 augustus brengt Abou Jahjah zijn tevredenheid over de Nederlanders tot uitdrukking.

Hij is blij dat wij „de maturiteit” en de tolerantie hadden om nu eens echt goed naar hem te luisteren, en niet meer in de leugens van de opiniemakers te trappen.

Na deze uitspraak weet ik dat ik mijn ogen in vrede kan sluiten...

Grunberg en Pavese

‘Ik schrijf niet meer’

In het eerste artikel van Arnon Grunberg over slachthuizen, haalt hij Cesare Pavese aan (10/8). Hij geeft aan dat de laatste zin in Leven als ambacht van Pavese luidt: ‘De dood zal komen en jouw ogen hebben.’ Dat is niet juist. De laatste zin in de dagboeken en brieven van Pavese luidt: ‘Dit is allemaal weerzinwekkend. Geen woorden. Een gebaar. Ik schrijf niet meer.’ Daarna volgde zijn zelfmoord. De dood zal komen en jouw ogen hebben is de titel van de laatste gedichtenbundel van Pavese (1950), opgedragen aan Constance, die de liefde van Pavese voor haar afwees. Het is ook de titel van een van de gedichten in die bundel, een gedicht dat alle Italiaanse scholieren uit hun hoofd leren. Juist de dood stelt het correct citeren op prijs, want na de dood kan er niet meer gecorrigeerd worden.


schrijfcoachPKN

Selectief citeren

„Kijk hoe Jezus zelf opereerde. Stop het zwaard terug in de schede, zei hij.”

Aldus rechtvaardigde René de Reuver, scriba van de Protestante Kerk Nederland, de afwijzing van potige bewakers voor kerken bij de huidige angst voor aanslagen (NRC 10/8).

Dit is een heerlijk voorbeeld van selectief citeren, want dezelfde Jezus verklaart elders in hetzelfde evangelie: „Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard” (Matteüs 10:34).

Er is altijd wel iets naar eigen gading te vinden in heilige boeken als de Bijbel en de Koran.

Het zijn grabbeltonnen die de algemene menselijke moraal op losse schroeven zetten.

Correcties en aanvullingen

Staalbankiers

In Overname Staalbankiers door Van Lanschot (NRC Handelsblad 10/8, pagina E2) staat dat Staalbankiers 7 miljard euro beheerd vermogen heeft. Dat moet zijn: 1,7 miljard.    • O.L.E. Jongmans
    • Chris Reinewald
    • Ike Teuling
    • Adriaan Visser