Griekenland

Nederlander wordt hoogste vertegenwoordiger van Internationaal Monetair Fonds in Athene

De Nederlander Dennis Botman wordt de nieuwe gezant van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland. Dit meldde het IMF vrijdag. Botman, werkzaam bij het IMF sinds 2002, volgt de Amerikaan Wes McGrew op, wiens termijn van drie jaar volgens het IMF afloopt.

De econoom Botman verlaat de Aziatisch-Pacifische afdeling van het IMF, waar hij zich onder meer bezighield met Japan. Hij diende eerder als vertegenwoordiger van het IMF in de Filippijnen. Botman promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

De Nederlander wordt in Athene, ‘Senior Resident Representative’, een rol vergelijkbaar met die van ambassadeur. Hij moet rapporteren en goede contacten onderhouden met de plaatselijke autoriteiten.

Botmans benoeming komt op een gevoelig moment voor het IMF. Onlangs verscheen een zeer kritisch intern evaluatierapport over de rol die het IMF in de Griekse crisis heeft gespeeld. Daarin wordt gesteld dat het fonds speelbal is geworden van Europese politieke belangen, binnen de ‘trojka’ van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank die toezicht houdt op hervormingen en bezuinigingen in Griekenland.

Het IMF weigert vooralsnog mee te betalen aan het huidige, derde reddingspakket voor Griekenland. Het fonds wil dat de eurolanden eerst de Griekse staatsschuld verlichten.

Voor McGrew diende een andere Nederlander als IMF-vertegenwoordiger in Athene, Bob Traa. Traa liet zich in 2011 tegenover NRC kritisch uit over de bureaucratie in Griekenland: „Ambtenaren zijn hier vooral goed in uitleggen waarom iets niet kan.”

Traa was niet onomstreden. Hij kreeg het in 2012 aan de stok met de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vanwege een incident met een Griekse journalist. Volgens de journalist had Traa hem onder druk gezet om zijn bronnen bekend te maken.