Geen stroom of water, mogelijk wel chloorgas

Offensief rebellen

Zowel in het oosten als in het westen van Aleppo worden burgers nu belegerd. De humanitaire situatie in de stad wordt steeds nijpender.

Foto Reuters

Sinds het succesvolle offensief van Syrische rebellen in Aleppo afgelopen weekend is niet alleen het door de oppositie gecontroleerde oosten van de stad belegerd, maar ook het westen, dat in handen is van het regime. Dat maakt de humanitaire situatie nog veel nijpender. Want nu zijn niet alleen de 300.000 burgers in het oosten belegerd, maar ook de 1,2 miljoen in het westen.

Deze surrealistische situatie is ontstaan doordat de rebellen vanuit het zuiden door de linies van het regime wisten te breken. Daarbij hebben ze een doorgang geforceerd naar het oosten van de stad, maar die is te klein en te gevaarlijk voor grote konvooien met hulpgoederen.

Wel veroverden ze de belangrijkste weg van Aleppo naar Damascus die nog in handen was van het regime. Daardoor is het westen nu in feite ook belegerd. Het regime beheerst nog wel de Castelloweg in het noorden, die het enkele weken geleden veroverde. Maar die wordt voortdurend bestookt door rebellen, zodat ook die weg niet veilig is.

Lees ook: Jihadisten brengen Aleppo tomaten

De Verenigde Naties waarschuwden dinsdag dat de twee miljoen inwoners van Aleppo verstoken zijn van water en elektriciteit. De rebellen hebben de water- en stroomvoorziening naar de stad afgesneden, inclusief hun eigen deel. Mensen staan met flessen en pannen in lange rijen te wachten bij de fonteinen van moskeeën. Maar dat water kan verontreinigd zijn. De VN roepen op tot een gevechtspauze, zodat de beschadigde infrastructuur kan worden gerepareerd en humanitaire hulp de stad in kan worden gebracht.

120816BUI_Aleppo

Rusland kondigde donderdag aan dat het iedere dag drie uur lang al zijn militaire activiteiten zal opschorten om hulp toe te laten. Maar ooggetuigen meldden donderdag op veel plaatsen in de stad zware bombardementen en gevechten.

Ook waren er berichten over een gifgasaanval op rebellengebied, waarbij zeker vier doden vielen. De VN onderzoeken het incident, dat een oorlogsmisdaad kan zijn. Videobeelden tonen mensen met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. Het zou gaan volgens reddingswerkers die in oppositiegebied actief zijn, gaan om chloorgas in geïmproviseerde bommen. De afgelopen maanden zijn er vaker dit soort berichten geweest. Experts vermoeden dat het regime niet zijn hele arsenaal heeft vernietigd.

Volgens de VN moeten de gevechten in Aleppo minstens 48 uur worden gestaakt om genoeg hulp de stad in te krijgen. „We hebben voorraden klaar staat – voedsel, medisch spullen, ambulances, water, brandstof voor generatoren. We kunnen ze binnen 24 tot 48 leveren, als we veilige doorgang krijgen”, zei VN-noodhulpcoödinator Stephen O’Brien

De laatste vijftien artsen in Oost-Aleppo vragen president Obama in een brief een no-flyzone in te stellen. Ze zeggen dat er de afgelopen maand 42 aanvallen op ziekenhuizen zijn geweest, waaronder op de 15 ziekenhuizen waar ze werken.

„Over een maand is er geen ziekenhuis meer over.”

    • Toon Beemsterboer