Geen schuld bij zelfmoord Iraakse asielzoeker

De man zou naar verluidt gefrustreerd zijn over de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag.

Het detentiecentrum in Alphen aan de Rijn, gefotografeerd in 2009. Nu wonen er asielzoekers.
Het detentiecentrum in Alphen aan de Rijn, gefotografeerd in 2009. Nu wonen er asielzoekers. Foto Maarten Hartman

De Nederlandse instanties zijn zorgvuldig omgegaan met een Iraakse asielzoeker die in januari zelfmoord pleegde in het azc in Alphen aan den Rijn. Dat meldt persbureau ANP op basis van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie die onderzoek deed naar de zelfdoding.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel had verzocht het onderzoek in te stellen nadat er Kamervragen waren gekomen van ChistenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die vond dat de staatssecretaris een onderzoek moest instellen.

De Iraakse man beroofde zichzelf in het asielzoekerscentrum van het leven, naar verluidt omdat hij gefrustreerd was over de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag.
“Hij wilde terug naar zijn gezin in Irak, maar liep tegen allerlei muren op”, zo zei Akram Shawki van de stichting Hoop voor Vluchtelingen destijds tegen Omroep West.

Signalen over dat de man zichzelf mogelijk iets aan zou doen, zijn doorgegeven volgens de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. Daarop is een gesprek gevoerd, waarna echter de conclusie werd getrokken dat hij niet suïcidaal was. De inspectie heeft wel geconstateerd dat de informatievoorziening verbeterd kan worden aan asielzoekers over bijvoorbeeld wachttijden, de duur van de procedures en mogelijkheden om vrijwillig terug te keren, aldus ANP.

Lees ook: Hussein zat aan alle kanten vast

Onrust

De zelfmoord zorgde voor onrust in het asielzoekerscentrum; de politie moest komen om de gemoederen te bedaren. De asielopvang in Alphen aan den Rijn is een voormalige gevangenis. Waar tot voor kort honderden criminelen zaten opgesloten, bivakkeren sinds eind oktober 2015 ruim 1.100 vluchtelingen. De bewaarders zijn aangebleven en ook de camera’s draaien nog. Het merendeel van de bewoners is man, getrouwd of verloofd en tussen de twintig en veertig jaar. Tussen de massieve betonnen muren belegd met prikkeldraad wonen Syriërs, Eritreeërs en Iraniërs. Afghanen en Somaliërs.

    • Maarten Back