Economische groei zet door

De Nederlandse economie is met 0,6 procent gegroeid. Ook de werkloosheid nam verder af.

Foto: ANP / Victor Wollaert

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal verder gegroeid met 0,6 procent. Dit meldt het CBS. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar is de economie 2,3 procent gegroeid. Deze stijging is vooral te danken aan een hogere uitvoer, meer investeringen en meer consumptie.

Volgens het CBS zorgt vooral de aantrekkende woningmarkt voor een stimulans in de economie. Ook de investeringen in vervoermiddelen zijn dit kwartaal aanzienlijk gegroeid. Bedrijven besteedden meer aan vliegtuigen, vrachtwagens en opleggers. De delfstoffenwinning kromp door de lagere gasproductie opnieuw maar was volgens het CBS een stuk minder groot dan in de vier voorgaande kwartalen.

Consumenten hebben meer besteed dan vorig jaar. Ze gaven vooral meer uit aan diensten zoals horeca maar besteedden ook meer aan kleding en elektrische apparaten.

Groeiende economie

De Nederlandse economie groeit gestaag. Dit is het negende kwartaal dat de economie groeit. De eerste effecten van de uitslag van het Brexit referendum op de Nederlandse economie zijn pas volgend kwartaal zichtbaar omdat het referendum in de laatste week van het kwartaal plaatsvond. Het CPB stelde dinsdag nog de groeiverwachting van de Nederlandse economie naar beneden bij vanwege de te verwachten economische gevolgen van de Brexit.

Werkgelegenheid neemt toe

De werkgelegenheid is dit kwartaal gestegen. Het totaal aantal banen is met 38 duizend toegenomen. Deze banen zijn vooral ingevuld door uitzendkrachten die afgelopen kwartaal dertigduizend banen invulde. Het aantal banen in de uitzendbranche is in een jaar tijd met tien procent gestegen.

Ondertussen nam het aantal zelfstandigen iets af met zevenduizend banen. In totaal is volgens het CBS nu één op de vijf banen een zelfstandigenbaan. De werkloosheid nam dit kwartaal volgens het CBS af van 6,5 naar 6,3 procent.

    • Belia Heilbron