EasyJet-piloten mogen niet staken in het weekend

De rechter vindt het verbod “op dit moment noodzakelijk voor de bescherming van de openbare orde”.

Viegtuig van Easyjet, vlak voor het landt op vliegveld Barcelona.
Viegtuig van Easyjet, vlak voor het landt op vliegveld Barcelona. Foto Josep Lago / AP

Pilotenbond VNV mag in de weekends van augustus geen stakingen uitroepen van Nederlandse piloten van easyJet.

Dat is de uitkomst van een kort geding dat easyJet had aangespannen. De Britse budgetmaatschappij vroeg de rechter om een stakingsverbod voor de weekends in augustus en september. De rechter verbiedt nu stakingen in de weekends tot en met zondag 4 september, steeds van vrijdag 06:00 uur tot en met zondag 23:59 uur.

Net als bij het stakingsverbod voor KLM-grondpersoneel dat gisteren werd uitgesproken, motiveert de voorzieningenrechter de beperking van het stakingsrecht met een verwijzing naar de huidige vakantiedrukte en terreurdreiging op Schiphol. De rechter vindt het verbod “op dit moment in een democratische samenleving noodzakelijk voor de bescherming van de openbare orde”.

Overlast voor passagiers

EasyJet vreesde veel overlast voor passagiers, omdat de stakingen kort van te voren worden aangekondigd en passagiers niet tijdig kunnen gewaarschuwd. In een reactie op het vonnis meldt easyJet:

“We zijn blij dat passagiers en gezinnen die die weekenden naar hun vakantiebestemming gaan dat nu zonder de dreiging van mogelijke stakingsacties van VNV kunnen doen.”

De VNV is teleurgesteld over de uitspraak en kondigt aan doordeweeks meer actie te gaan voeren bij easyJet. De VNV probeert met werkonderbrekingen een betere cao af te dwingen voor de 73 piloten die werkzaam zijn op de vorig jaar geopende easyJet-basis op Schiphol. Volgens de pilotenbond weigert easyJet om goede voorwaarden te bieden ten aanzien van doorbetalen bij ziekte, pensioen en werk- en rusttijden. De easyJet-piloten hebben tot nu toe al drie keer een halve dag gestaakt, op dinsdag 14 juni, maandag 1 augustus en gisteren.

Volgens easyJet zijn de voorwaarden voor de vliegers marktconform en heeft het bedrijf al een aantal verbeteringen ingevoerd. De vergoeding bij ziekte is verhoogd van 97.000 naar 132.000 euro voor twee jaar. De pensioenbijdrage is verdubbeld van 5 naar 10 procent. Het grootste knelpunt tussen VNV en easyJet is nu nog het rooster. Piloten zijn nu twee dagen vrij na vijf dagen werken, met maximaal 13 uur werken per dag. Een voorstel van easyJet voor drie dagen vrij op vijf dagen werken is door de VNV afgewezen.

KLM mag ook niet staken

De uitspraak komt een dag na een andere uitspraak over stakingsrecht in de luchtvaart. Een andere rechter van de rechtbank Noord-Holland bepaalde gisteren dat de FNV tot en met 4 september geen staking mag uitroepen van KLM-grondpersoneel. Volgens die uitspraak maakt “de explosieve combinatie van de tot en met 4 september 2016 te verwachten grote vakantiedrukte en de huidige terreurdreiging op Schiphol de beperkingen aan het recht op collectieve actie maatschappelijk gezien dringend noodzakelijk”. De FNV heeft een ‘turbo spoed appèl’ aangevraagd, een hoger beroep met spoed.

Naast deze zaak is easyJet in hoger beroep gegaan tegen een eerder vonnis. Daarbij bepaalde de rechter dat easyJet weliswaar gebruik mag maken van piloten van andere vestigingen om de staking op Schiphol te breken, maar dat de VNV een staking slechts zes uur vooraf hoeft aan te kondigen. Door die korte kennisgevingstijd kan easyJet naar eigen zeggen passagiers onvoldoende beschermen tegen de nadelige gevolgen van een staking. Dit hoger beroep dient naar verwachting pas in november.

    • Mark Duursma