Doden na bomaanslagen op toeristenlocaties Thailand

Aanslag

Vier Nederlanders gewond, nog onduidelijkheid over de daders

Aanslag nabij Bangkok
Aanslag nabij Bangkok ©

Bij een reeks bomaanslagen op toeristenplaatsen in het zuiden van Thailand zijn donderdag en vrijdag vier mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt, onder wie vier Nederlanders.

Het gaat om drie vrouwen, van 49, 23 en 18 jaar. De eerste twee zijn ernstig gewond en liggen nog in het ziekenhuis. De 18-jarige vrouw is lichtgewond. Eén Nederlandse man (72) heeft zich laten behandelen en kon het ziekenhuis daarna weer verlaten.

De in totaal elf explosieven gingen af in diverse plaatsen in het zuiden van Thailand, waaronder de kustplaats Hua Hin en het eiland eiland Phuket. De explosieven werden met behulp van mobiele telefoons of timers tot ontploffing gebracht. Volgens de lokale krant The Bangkok Post zou de politie vrijdag nog één bom onschadelijk hebben gemaakt.

De bommen die donderdagavond ontploften, waren verstopt in plantenbakken die zo’n vijftig meter van elkaar afstonden in een drukke uitgaansstraat. De aanslagen deden zich kort voor middernacht twintig minuten na elkaar voor.

Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken doet de Nederlandse ambassade er alles aan om de Nederlandse betrokkenen te helpen.

Het is nog niet duidelijk wie de aanslagen heeft gepleegd. De Thaise politie zegt ervan uit te gaan dat de aanslagen niet het werk zijn van een internationale terreurgroep. Een mogelijkheid is dat zuidelijke rebellen verantwoordelijk zijn.

In de zuidelijke provincies, tegen de grens met Maleisië, strijden islamitische rebellen al sinds de jaren zestig tegen het regeringsleger om autonomie. Deze opstand is bloederig. De rebellen plegen geregeld aanslagen op markten en op strategische legerposten in Zuid-Thailand. Daarbij vielen duizenden doden.

Tot nu toe bleef het geweld echter beperkt tot het zuiden. Toeristenoorden waren niet eerder doelwit. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de toeristenindustrie die redelijk onaangetast leek nadat militairen in 2014 de macht grepen. De rest van de Thaise economie is ingezakt.

Vorig jaar werd de Thaise hoofdstad Bangkok wel opgeschrikt door een bomaanslag. De bom ging af bij het hindoeïstische heiligdom in het hart van Bangkok, tussen de luxehotels en winkelcentra, en was duidelijk gericht op toeristen. Onder de 22 doden bevonden zich Chinezen, Britten, Filippijnen, Indonesiërs, Singaporezen en Maleisiërs.

Uit onderzoek van de Thaise politie bleek later dat die aanslag het werk was van Oeigoeren, die behoren tot de islamitische, Turks sprekende minderheid in de Chinese provincie Xinjiang. In China zelf vinden er met regelmaat grote en kleine aanslagen plaats, doorgaans met messen, geweren en brandbommen. Het motief van de aanslag in Bangkok zou vergelding zijn voor de deportatie in juli van 109 Oeigoeren van Thailand naar China.

    • Belia Heilbron