Dijkhoff: voortaan scheiding leiders en meelopers terreurafdeling

Met de nieuwe regeling moet worden voorkomen dat extremisten meelopers beïnvloeden.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Gedetineerden die vastzitten op een terroristenafdeling (TA) en elkaar kunnen besmetten met radicaal gedachtegoed, worden voortaan sneller uit elkaar geplaatst. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) besloot dat vrijdag, meldt persbureau ANP.

Met de nieuwe regeling moet worden voorkomen dat extremisten meelopers beïnvloeden. Bij binnenkomst van gevangenen op een TA wordt bij iedere nieuwkomer voortaan ingeschat of het gaat om een radicaal, of een meeloper. Deze beoordeling gebeurt met een nieuwe methode - een Violence Extremism Risk Assessment - waarbij onder andere gesprekken met een psycholoog plaatsvinden.

Justitie is afgelopen jaar al begonnen met de beoordeling van dertig gedetineerden op terroristenafdelingen in Vught en Rotterdam.

Terreurafdeling is een snelkookpan

In 2014 schreef NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven dat de kans groot is dat gevangen op een TA juist verder radicaliseren, in plaats van deradicaliseren.

In het stuk noemt terrorismeonderzoeker Tinka Veldhuis van de Rijksuniversiteit Groningen een terroristenafdeling een “snelkookpan”:

“Jongens die nog niet zo ver zijn geradicaliseerd, worden geplaatst bij jongens die dat wel zijn. Daarmee wordt hun de mogelijkheid ontnomen hun opvattingen bij te stellen. In een gewone gevangenis kom je in aanraking met mensen die zeggen: doe even normaal. Dat gebeurt op de terrorismeafdeling niet.”

    • Guus Ritzen