Rapsessie Wu-Tang Clan raakt kwijt en duikt weer op

Het gaat om een freestyle-sessie opgenomen in 1997.

Het is 1997 als de Wu-Tang Clan hun tweede album -Wu-Tang Forever- uitbrengt. Screenshot YouTube / wu4ever90

Het Hazes-nummer Op de schoorsteen staat een foto, was 36 jaar lang zoek. Dat gebeurt blijkbaar, muziek raakt verloren en duikt jaren later weer op. Het gebeurde ook met een freestyle-rapsessie van rapgroep de Wu-Tang Clan. In 1997 opgenomen, in vergetelheid geraakt en deze week weer opgedoken.

Het is 1997 als de Wu-Tang Clan hun tweede album -Wu-Tang Forever- uitbrengt en dan al als ontastbaar wordt beschouwd. Wat nu blijkt is dat in dat jaar ook een freestyle sessie van 52 minuten is opgenomen door de negen leden van de hiphopformatie die samen verslag doen uit de onderwereld van hiphop.

Tekst gaat verder onder de sessie van 52 minuten:

Wat de Wu-Tang Clan anders maakt dan andere rappers beschreef NRC-popjournalist Hester Carvalho in 2000 tijdens het recenseren van het derde album van de formatie The W:

“Wat rapper Eminem recht voor zijn raap aan zwartgalligheid beweert, doet de Wu-Tang Clan via een omweg. Via symboliek, oude Chinese wijsheden, krijgersmythen en kabbalistische principes wordt de psychische gesteldheid van het negenkoppige monster aan ons medegedeeld. Dat het met die psychische gesteldheid meestal niet al te best is, laat zich raden. Rap is niet bedoeld als jubelzang.”

Album voor slechts één koper

De leden van de Wu-Tang Clan maakten in 2015 een opmerkelijke zet door een album uit te brengen dat slechts één persoon als unicum kan kopen. Een kunstenaar maakte daarvoor een doos van zilverwerk waarin de nummers die tussen 2006 en 2013 zijn opgenomen zijn verpakt.

Het betreffende album The Wu-Once upon a time in Shaolin werd voor een bedrag van vijf miljoen dollar verkocht aan de controversiële farmaceutische ondernemer Martin Shkreli. Hij werd vorig jaar opgepakt in verband met een onderzoek naar fraude. Het album dat hij van de rapformatie kocht, mag hij de komende 88 jaar niet in het openbaar draaien.

    • Maarten Back