De vrouwen geven het roeien weer glans na donkere jaren

Roeien

Maaike Head en Ilse Paulis veroverden goud in de lichte dubbeltwee. De stille architect achter het succes is coachJosy Verdonkschot.

Hij moest het toproeien in Nederland opschudden, een kwaliteitsimpuls geven. Samen met roeicoryfeeën als Nico Rienks en Ronald Florijn en oudgediende Mark Emke, die door topsportgoeroe Joop Alberda werden teruggehaald om de roeisport een nieuw fundament te geven.

De Spelen in Londen vier jaar geleden waren teleurstellend verlopen met slechts een medaille – brons voor de vrouwenacht – en ook sportkoepel NOC*NSF drong aan op verversing van de technische staf om het roeien weer naar de wereldtop te brengen. Met Josy Verdonkschot haalde de roeibond een oudgediende binnen die als geen ander weet hoe hij bij de lichte vrouwen een succesboot kan formeren. In 2008 coachte hij zijn huidige vrouw Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in Beijing naar olympisch goud in de lichte dubbeltwee.

En vrijdag kwam daar het goud bij voor de lichte dubbeltwee met Maaike Head en Ilse Paulis die in een soevereine race bevestigden dat zij met afstand de besten zijn op dit nummer. De twee pupillen van Verdonkschot lieten Canada (tweede) en China (brons) achter zich. De dubbeltwee won ook in de serie en in de halve finales.

Ook donderdag had Verdonkschot succes met de vrouwen dubbelvier die zilver veroverden.

Met zijn jongste succes toont de Limburgse teambuilder nog eens aan hoezeer de roeibestuurders het mis hadden toen zij hem in 2006 na een dienstverband van tien jaar ontsloegen. „Ik snap er niets van. Ik denk dat ze dom zijn geweest om mij te ontslaan”, zei de eigenzinnige coach destijds in een interview met de Volkskrant.

De vrouwen hebben het Nederlandse roeien weer glans gegeven. Met nog het optreden van de Holland Acht voor de boeg (zaterdag), zijn er kansen om te laten zien dat de organisatorische en technische ingrepen na Londen effect hebben gehad.

Imponerende snelheid

Head (32) en Paulis (23) zitten pas sinds maart 2015 in één boot. Paulis werd in 2014 wereldkampioene (onder 23 jaar) in de lichte skiff. Head werd achtste op de Spelen in 2012 met Rianne Sigmond, ook in de lichte dubbeltwee. Ze lieten dit seizoen met goud op de EK en een wereldrecord bij de wereldbebeker in Poznan zien dat ze over een imponerende snelheid beschikken.

Toch zag het er in maart nog beroerd uit voor het duo toen Head twee ribben brak door en val op de fiets. De oud-schaatsster – subtopper op de langebaan – herstelde net op tijd voor olympische kwalificatie. Op het WK van 2015 kwam het succesduo niet verder dan de C-finale en kreeg veel kritiek. Daarna kwam de kentering, met dank aan Verdonkschot. Head tegen ANP: „Zijn stelligheid, zijn technische visie en zijn positieve aanpak zijn voor ons goud waard geweest.”

    • Harry Meijer