De nacht in Rio: Geen medaille voor Kromowidjojo

Theo Bos, Nils van 't Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland bij de eerste ronde sprint tijdens het baanwielrennen in Rio. Foto: Robin Utrecht/ANP

Een behoorlijk teleurstellende nacht in Rio voor de Nederlandse sporters. Zwemster Ranomi Kromowidjojo bleef op negen honderste van het podium steken, bokser Peter Müllenberg werd uitgeschakeld en de baanwielrenners verknalden hun eerste dag compleet. En De Telegraaf berichtte dat Yuri van Gelder op uitdrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer naar huis is gestuurd.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo grijpt naast medaille

Titelverdedigster Ranomi Kromowidjojo is er ondanks haar snelste tijd van het seizoen (53,08) niet in geslaagd een medaille te pakken op de 100 meter vrije slag. In een uiterst verrassende finale bleef ze minder dan één tiende verwijderd van het podium. Kromowidjojo zei tegen de NOS dan ook redelijk tevreden te zijn met haar optreden:

“Dit was by far mijn snelste race van het seizoen [...] Ik heb alles gegeven. Negenhonderdste van een medaille. Het lag zo dicht bij elkaar”

Foto: Robin Utrecht/ANP

Foto: Robin Utrecht/ANP

De winst op het koninginnenummer ging naar de Amerikaanse Simone Manuel én de pas 16-jarige Canadese Penny Oleksiak. De zwemsters eindigden precies gelijk in een Olympisch record van 52.70. Het brons ging naar de Zweedse Sarah Sjöström in 52.99.

De grote favorieten Bronte en Cate Campbell haalden het podium dus niet. Ook tot verbazing van Kromowidjojo:

“Het bewijst dat er heel rare dingen kunnen gebeuren. Dat zijn de Spelen [...] Ik weet dat het zwemmen van een finale heel moeilijk is.”

Michael Phelps schreef opnieuw historie door zijn 22ste gouden medaille te winnen. Op de 200 meter wisselslag eindigde hij een straatlengte voor de rest in een tijd van 1.54.66. Phelps won dit nummer voor de vierde keer op rij en dat is nog nooit eerder gebeurd bij het zwemmen.

Telegraaf: Van Gelder op verzoek van eigen trainer naar huis gestuurd

Volgens de Telegraaf is turner Yuri van Gelder op verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven naar huis gestuurd. Behalve het stappen op zaterdagnacht, zou Van Gelder ook op vrijdag al een aantal uur zoek zijn geweest. Hij was zonder toestemming zijn vriendin aan het ophalen op het vliegveld. Van Bokhoven was helemaal klaar met zijn pupil:

“Ik heb tien jaar lang in die jongen geïnvesteerd, ik heb hem tien jaar lang geholpen, ik heb het hem tien jaar lang gegund. En ik gun het hem nog steeds, daar gaat het niet om. Ik had niets liever gedaan dan hem maandag in de ringen tillen voor de oefening van zijn leven. Maar niet ten koste van alles.”

Beachvolleybalsters en bokser Müllenberg uitgeschakeld

Peter Müllenberg is in de achtste finale van het bokstoernooi in de klasse tot tachtig kilo uitgeschakeld. De Tukker was volgens de jury net iets minder dan zijn tegenstander Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan. Maar Müllenberg kan zich niet helemaal vinden in dat besluit:

“Mijn eerste ronde was niet goed, maar daarna ben ik sterk teruggekomen. Hij was in de derde ronde helemaal op. Ik dacht dat het genoeg was voor de overwinning, maar helaas zag de jury het anders. Dit is toch wel een domper.”

Ook voor de beachvolleybalsters Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel zit het Olympisch toernooi erop. Nadat de eerste twee groepsduels al verloren waren gegaan, kon het duo ook de derde wedstrijd niet winnen. Van der Vlist en Van Gestel gingen met 1-2 onderuit tegen een Zwitsers koppel. Daarmee eindigden ze als vierde en laatste in hun poule.

Slechte start voor baanwielrenners

Theo Bos was zwaar aangeslagen na de teleurstellende zesde plaats van de teamsprinters. Nederland verloor in de eerste ronde van Nieuw-Zeeland en toen Australië in de tussenronde ook duidelijk sneller was, zat het toernooi er al op. Bos keerde in december terug van de weg naar de baan om goud te pakken met het Nederlands team en zei tegen ANP dat de klap hard aankwam:

“Dit moet ik wel even verwerken. Mijn focus lag volledig op de teamsprint. Ik dacht: als ik nog iets wil, als ik nog olympisch kampioen wil worden, dan moet het op dit onderdeel gebeuren.”

Ook in de ploegenachtervolging een tegenvaller voor Nederland. In de kwalificatie ging Peter van der Burg in de laatste ronde onderuit en was de Nederlandse ploeg direct uitgeschakeld.

Meerkampfinale turnen

Turnster Eythora Thorsdottir zorgde voor een historische prestatie door als negende te eindigen in de meerkampfinale. Nooit eerder behaalde een Nederlandse zo’n goed resultaat op de Olympische Spelen. Thorsdottir maakte vooral indruk op haar favoriete onderdeel vloer en op de afsluitende sprong. Na afloop zei ze tegen de NOS:

“Brug en balk gingen net iets minder dan de vorige keer, maar vloer echt veel beter (…) en sprong ook wel redelijk. Dus ik ben heel erg blij, maar het moet allemaal nog even binnenkomen.”

Lieke Wevers - die bij haar eerste oefening van de balk viel - besloot haar meerkamp als twintigste. Torenhoog favoriete Simone Biles pakte met overmacht het goud. Dat is alweer de tiende gouden medaille voor de toch pas 19-jarige Amerikaanse turnster.

Dopinggeval atletiek

Nog voor het atletiektoernooi is begonnen is het eerste dopinggeval al een feit. Volgens persbureau Reuters heeft de Bulgaarse steeplechase-loopster Silvia Danekova bij een controle positief getest en is ze in afwachting van het onderzoek naar de B-staal voorlopig geschorst.

    • Arjan Meesterburrie