Daar zijn ze dan: de trotse Carioca’s

De Spelen zijn een week op gang en na de eerste kinderziektes, de lange rijen en het chaotische transport lijken ze nu een stuk soepeler te verlopen. De Brazilianen struinen glunderend over het olympisch park, gezinnen met jonge kinderen, verliefde stelletjes en ouderen, allemaal vergapen ze zich aan de enorme stadions die hier uit de grond zijn gestampt. Op grote schermen bij de pleinen in de stad volgen de Carioca’s de wedstrijden en het is alsof je ze ziet denken: gebeurt dit werkelijk allemaal in ons land?

Natuurlijk zijn er nog genoeg problemen en de eindafrekening komt pas naderhand, maar nu het spektakel eenmaal op gang is, komt de Braziliaanse trots tevoorschijn. Want dat ook massa’s buitenlandse toeristen genieten in Rio geeft het Braziliaanse zelfbewustzijn een extra opkikker. Er is ondertussen ook al een aantal mooie medailles binnengehaald door Brazilië, waaronder een gouden voor een judoka uit de favela.

Om het nationalisme nog wat aan te dikken was er in het nieuws aandacht voor het Braziliaanse volkslied, met tekst en uitleg over de achtergrond en de betekenis van de woorden. Met ondertiteling, die, zo grapte de presentator, bedoeld was voor de toeristen, zodat zij wat extra Portugees kunnen leren.