Spaanse corruptie liep via Nederlands trustkantoor

Foto iStock

Hans Leijdesdorff, oprichter van trustkantoor IMFC en oud-voorganger van de Nederlandse trustsector, heeft twee Spaanse toppolitici actief geholpen met het wegsluizen van zeker 1,6 miljoen euro. Volgens justitie in Spanje maakten de transacties witwassen en het betalen van smeergeld mogelijk.

Veel Spanjaarden zien het als de zoveelste corruptiezaak rond politici van de regerende Partido Popular: voormalig Congreslid Pedro Gómez de la Serna en Gustavo de Arístegui, tot voor kort ambassadeur in India, worden verdacht van het betalen van smeergeld. Als lobbyisten voor een groot Spaans bouwconcern zouden ze regeringsfunctionarissen in Algerije hebben omgekocht bij het binnenhalen van twee grote bouwprojecten.

Volgens de Audiencia Nacional, de onderzoeksrechtbank die de zaak in Madrid behandelt, liep zeker een deel van het smeergeld via Nederland. Het gerechtelijk onderzoek richt zich met name op enkele transacties waarbij de vennootschap Castelino BV een sleutelrol speelde. Castelino was een dochter van trustkantoor IMFC aan de Amsteldijk in Amsterdam, toen het zesde trustkantoor van Nederland.

Uit facturen en mailverkeer blijkt dat IMFC-oprichter en toenmalig topman Leijdesdorff de onderzochte transacties in februari 2012 persoonlijk uitvoerde. Als bestuurder van Castelino bracht Leijdesdorff in totaal ruim 1,6 miljoen euro in rekening bij het betrokken Spaanse bouwconcern. Volgens de onderzoeksrechter dook (een deel van) dat geld na een fiscale omweg weer op in Algerije, waar het in cash werd uitgekeerd aan overheidsbeambten, „in verband met de twee bouwprojecten”.

Lees hier het achtergrondverhaal: 1,6 miljoen smeergeld langs Nederland

Ten tijde van de transacties was Leijdesdorff penningmeester van VIMS, de branchevereniging van de Nederlandse trustsector, die later dat jaar opging in Holland Quaestor. In die rol overlegde hij namens de sector met toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB uit al langere tijd stevige kritiek op de sector, omdat trustkantoren zich volgens de toezichthouder lang niet genoeg inspannen om illegale transacties tegen te gaan. Trustkantoren zijn verplicht om voorafgaand aan elke transactie onderzoek te doen naar hun cliënten en de herkomst van betalingen.

Het corruptieonderzoek in Spanje loopt nog. Leijdesdorff wil niet reageren op vragen.