Boerkini verboden op strand bij Cannes

De burgemeester van Cannes noemde de boerkini “het uniform van de extremistische islam”.

Foto: AP

De burgemeester van de Franse stad Cannes heeft het dragen van volledig bedekkende badkleding, een zogenaamde boerkini, op het strand verboden. Overtreders riskeren een boete van 38 euro.

De burgemeester van Cannes, David Lisnard, heeft badkleding verboden die de niet de “juiste moraal en secularisme” respecteert. Hij noemde de boerkini “het uniform van de extremistische islam”. Dat meldt persbureau AP.

Volgens de burgemeester zou het tonen van dergelijke religieuze kleding kunnen zorgen voor onrust na de recente terroristische aanslagen in Frankrijk.

Discriminatoir

Volgens tegenstanders van de maatregel, zoals de CCIF, een Frans collectief tegen islamfobie, is de maatregel discriminatoir en verergert het juist de religieuze spanningen. De organisatie roept op tot tolerantie.

Het verbod volgt op de recente aanslag op de boulevard van Nice waarbij 85 doden vielen en de aanslag in een katholieke kerk in Saint-Etienne-du-Rouvray in het noorden van Frankrijk waarbij waar één dode viel. In Frankrijk geldt al sinds 2011 een verbod op het dragen van een boerka in het openbaar.