Veroordeling Brendan Dassey van ‘Making a Murderer’ vernietigd

Hij zou in 2005 zijn oom Steven Avery geholpen hebben bij de moord op Teresa Halbach.

Foto uit 2006 waarop Brendan Dassey te zien is.
Foto uit 2006 waarop Brendan Dassey te zien is. Foto Morry Gash / AP

Een rechtbank in Wisconsin heeft de veroordeling van Brendan Dassey vernietigd, zo meldt persbureau AP. Dassey speelt een grote rol in de hitserie Making a Murderer van Netflix. Hij zou zijn oom Steven Avery geholpen hebben bij de moord op Teresa Halbach, een jonge fotografe.

In de tiendelige documentaireserie die sinds medio december op Netflix staat, volgden Filmmakers Moira Demos en Laura Ricciardi de zaak-Avery ruim tien jaar. Steven Avery uit Manitowoc, Wisconsin komt in 2003 na achttien jaar onterecht gevangenschap vrij als nieuw DNA-bewijs toont dat hij niet de dader is van een gewelddadige aanranding. Twee jaar later wordt hij opnieuw opgepakt, maar dan voor de moord op Halbach. Honderdduizenden Amerikanen stelden in een petitie dat Avery gratie moet krijgen.

In de documentaireserie is ook te zien hoe Avery zijn neefje Brendan wordt verdacht van medeplichtigheid op de moord van Halbach. Te zien is hoe de destijds 16 jarige Brendan onder druk gezet wordt door onderzoekers om hem bekentenissen te ontfutselen. Zijn bekentenis wordt vastgelegd en hij vertelt de politie dat hij zijn oom geholpen heeft met het verkrachten en vermoorden van Halbach. In 2007 wordt hij veroordeeld tot levenslang voor de moord op Halbach.

Lees ook: Echte moord is veel vreemder

Valse beloften

De rechter in Wisconsin heeft nu -na 9 jaar- de veroordeling vernietigd, omdat de onderzoekers valse beloften hadden gemaakt aan Brendan door hem te zeggen dat hij “zich nergens zorgen over hoefde te maken”, tijdens het verhoor. Ook neemt de rechter de leeftijd van Brendan mee tijdens het verhoor destijds en zijn intellectuele tekortkomingen. Er is nog negentig dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de vrijlating van Brendan Dessay.

Serie

De serie werd wereldwijd verslonden door het publiek, maar de makers kregen ook veel kritiek. Zo vond de openbaar aanklager in de moordzaak Kenneth Kratz dat de documentairemakers belangrijk bewijs achterwege hadden gelaten. Kratz werkt aan een boek over de zaak. Vorige maand maakte Netflix bekend dat er een tweede seizoen verschijnt van Making a Murderer.