Boerkini

‘Uniform van extremistische islam’ niet langer welkom in Cannes

De burgemeester van de Franse badplaats Cannes heeft het dragen van volledig bedekkende badkleding, een zogenoemde boerkini, op het strand verboden. Overtreders die zich toch in deze badmode op het strand van de Zuid-Franse badplaats vertonen, riskeren een boete van 38 euro.

David Lisnard, burgemeester namens de rechtse partij UMP, heeft badkleding verboden die de niet de „juiste moraal en het secularisme” respecteert. Hij noemde de boerkini „het uniform van de extremistische islam”. Volgens Lisnard zou het tonen van dergelijke religieuze kleding kunnen zorgen voor onrust na de recente terroristische aanslagen in Frankrijk.

Niet alleen boerkini’s, ook de door Indiase badgasten gedragen sari’s zouden volgens de burgemeester onder het verbod kunnen vallen, zo zei hij vrijdag in een interview in de krant Nice-Matin. Ze zouden het werk van de reddingsbrigade kunnen bemoelijken als ze in nood zijn.

Volgens tegenstanders van de maatregel, zoals de CCIF, een Frans collectief tegen moslimhaat, is de maatregel discriminatoir en verergert die juist de religieuze spanningen. De organisatie roept op tot tolerantie.

Het verbod volgt op de recente aanslag van 14 juli – de Franse nationale feestdag – op de boulevard van Nice waarbij 85 doden vielen en de aanslag in een katholieke kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray in het noorden van Frankrijk, waarbij waar één dode viel. In Frankrijk geldt al sinds 2011 een verbod op het dragen van een boerka in het openbaar. (AP)

    • Maarten Back