‘Als we vijf minuten eerder waren vertrokken, waren we bij de explosie geweest’

Bomaanslagen Thailand

Elf bommen gingen er af in meerdere toeristische plaatsen. „Ik dacht dat het hier veiliger was dan in Nederland, met de dreiging van IS.”

Foto AFP

Er klinken doffe knallen ‘s avonds op Khao San Road, de bekendste toeristenstraat van Bangkok. Twee Duitse toeristen kijken verschrikt op. Maar het is vuurwerk, ter ere van de verjaardag de Thaise koningin Sirikit. Met brandende kaarsjes in de hand staan straatverkopers en toeristen samen het vuurwerk te bewonderen.

In hoofdstad Bangkok is niets te merken van de golf van bomaanslagen van de afgelopen twee dagen. In diverse toeristische plaatsen in het zuiden van Thailand, waaronder de kustplaats Hua Hin en het eiland Phuket, gingen 11 bommen af. Vier mensen zijn gedood, en tientallen mensen raakten gewond.

Onder de gewonden zijn vier Nederlanders. Tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. „Je verwacht dat totaal niet in Thailand”, zegt de Nederlandse toerist Eric Vastenhoud (47), gekleed in slippers en een t-shirt. Hij is aan het rondreizen in Thailand met vrouw en drie kinderen, en staat insecten te proeven bij een straatverkoper in Bangkok.

„Je eerste reactie is: drukke toeristische plekken vermijden. Maar dan merk je dat niemand zich er iets van aantrekt en het leven gewoon verder gaat, en vergeet je het weer.”

Rustig op straat

Tweehonderd kilometer verder, in de badplaats Hua Hin is het wel extreem rustig op straat, vertelt de Nederlandse toerist Jitske Kramer (42) uit Utrecht. Ze belt vanuit haar vakantie-appartement. In Hua Hin gingen vijf bommen af. Drie op donderdagavond, twee op vrijdagochtend. „Straten zijn leeg, alle toeristenwinkeltjes dicht. Het strand ligt er verlaten bij.” Ze is met haar kinderen Julia (14) en Mees (12) op vakantie.

„We werden vrijdagochtend wakker en mijn telefoon stond vol bezorgde berichtjes van vrienden en familie, dus toen had ik door dat er bommen waren afgegaan.”

Lees ook: Vier Nederlanders gewond bij aanslagen Thailand

Ze besloot met de kinderen naar Starbucks te gaan om te ontbijten - „want wat is de kans dat het opnieuw gebeurt?” – en liepen de drukke straat op.

„En opeens sprong een tuktuk-chauffeur voor ons en begon te gebaren dat we weg moesten gaan. Hij kon geen Engels, maar uit zijn gebaren begrepen we dat er net een bom was ontploft in die straat. Als we vijf minuten eerder waren vertrokken, waren we erbij geweest.”

Ze keerde terug naar het appartement. „Bang was ik niet, vooral omdat niemand erg in paniek leek. Er heerst meer een matte stilte.” En ze wist niet wat er nou precies aan de hand was. „Niemand kon informatie geven. Ik ben nog naar een groot hotel gelopen om dat te vragen, maar het enige wat ze zeggen is: blijf binnen.” Voor de zekerheid is Kramer toch even extra geld gaan pinnen, heeft ze het nummer van de ambassade in haar telefoon gezet en met familie gebeld om door te geven in welk hotel ze zitten. „We bleven de hele dag binnen, gingen alleen naar buiten voor de lunch. Eten moet je toch.”

Ze gaat dit weekend weer naar huis.

„Veel toeristen wijzigen hun plannen, gaan meer naar het noorden van Thailand. Niet eens zozeer uit angst, maar er is hier in Hua Hin niks te doen als alles dicht is.”

Dreiging IS

In de toeristische straat Khao San Road in Bangkok lopen vier Nederlandse vrouwen die een rondreis door Azië maken. „Ik dacht juist dat het hier veiliger was dan in Nederland, met de dreiging van aanslagen van IS”, zegt Celine Crijnen (21). Ze hoorde van de aanslagen in Thailand door een berichtje van haar moeder. Ze hebben op de app van Buitenlandse Zaken gekeken, maar die was nog niet ge-update sinds 3 augustus. Ze zijn er nu nonchalant over. „Het kan overal gebeuren.” Anita Nelis (23):

„Mijn ouders zeiden gelijk: niet je bang laten maken, en je laatste dagen van je reis laten verpesten.”

    • Een onzer medewerkers