Zwembaden in Rio kleuren mosgroen

Foto’s Matt Dunham/AP

Wat is er aan de hand met het zwemwater in Rio? Dinsdag sloeg het water van het synchroonzwembad groen uit. De wedstrijd van de schoonspringers die op dat moment bezig was, ging gewoon door. Volgens Mario Andrada, woordvoerder van de Spelen in Rio, liep de gezondheid van de sporters geen gevaar. Het water zou binnen een dag zijn blauwe kleur terug hebben. Donderdag – het water was nog altijd groen – zagen toeschouwers in het Maria Lenk Aquatic Center ook het naastgelegen waterpolobad groen kleuren. Andrada zei tegen The New York Times dat de oorzaak voor de verkleuring is gevonden: doordat er zo veel verschillende mensen in het zwemwater sprongen, was de chemische balans verstoord geraakt. Eerder zorgde het sterk vervuilde water in de olympische baai in Rio ook voor ophef. Op de foto boven een Chinees duo, onder een Braziliaans koppel.

    • Marlie van Zoggel