Zweedse aanklagers op bezoek bij Assange op ambassade

Het Zweedse OM zegt nog steeds sterke aanwijzingen te hebben dat Assange in 2010 een Zweedse vrouw heeft verkracht.

Peter Nicholls/Reuters

Zweedse aanklagers mogen Wikileaks-oprichter Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen verhoren. Dat heeft Ecuador donderdag bekendgemaakt, meldt AFP. De Zweedse autoriteiten willen Assange ondervragen over een verkrachtingszaak uit 2010. Hij zou een Zweedse vrouw verkracht hebben. Assange ontkent deze beschuldigingen.

Een datum voor het verhoor zal worden bepaald als de hoofdaanklager terug van vakantie is. De Zweedse justitie probeert naar eigen zeggen al meer dan een jaar een verhoor te regelen. Een eerder verzoek was door Ecuador op formele gronden afgewezen. Een woordvoerster van de Zweedse hoofdaanklager laat aan AP weten dat ze tevreden zijn met de beslissing:

“We kunnen nu eindelijk een beslissing gaan maken of er een aanklacht geformuleerd wordt, of dat het onderzoek hier stopt.”

Ook de advocaat van Assange verwelkomt deze stap in het onderzoek:

“De Zweedse aanklager heeft zes jaar stilgezeten. Nu kan hij mogelijk eindelijk verder.”

De Australiër verblijft sinds 2012 noodgedwongen in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vreest dat een rechtszaak in Zweden ervoor zorgt dat hij uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten, waar hij gezocht wordt vanwege de onthulling van duizenden documenten met gevoelige militaire en diplomatieke informatie.

In februari concludeerde een VN-werkgroep dat Assange onterecht wordt vastgehouden. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben dit oordeel naast zich neergelegd, ze vinden dat de Wikileaks-oprichter het rechtssysteem ontvlucht.

Een Zweedse rechtbank oordeelde vervolgens dat het verblijf van Assange in de Ecuadoraanse ambassade niet gelijk staat aan detentie. Daarom bestaan er nog altijd gronden om de beschuldigingen tegen Assange serieus te nemen en dat er een kans bestaat dat hij zich aan rechtsvervolging onttrekt.

    • Bas Tooms