WOZ-waarde stijgt voor het eerst sinds 2010

Op 1 januari van dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland 209.000 euro, 1,5 procent hoger dan een jaar eerder.

Guus Schoonewille/ANP

Voor het eerst sinds 2010 is de gemiddelde WOZ-waarde van woningen gestegen. Op 1 januari van dit jaar bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland 209.000 euro, 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De stijging komt na een jarenlange daling. In 2010 lag de WOZ-waarde in Nederland nog op 242 duizend euro per woning en daalde vervolgende jaar op jaar.

De WOZ-waarde volgt normaliter de huizenprijzen met een jaar vertraging. Tijdens de crisis daalden de huizenprijzen flink, waarna de WOZ-waarde begon te dalen. Nu de huizenprijzen weer stijgen, begint ook de WOZ-waarde weer toe te nemen. De vertraging komt doordat de gemeente zijn schattingen baseert op gegevens van het jaar ervoor.

De WOZ-waardes stegen met 9 procent het meest in de gemeente Amsterdam. Elburg zag de waardes daartegenover juist met 9,2 procent dalen. In de provincie Utrecht is de gemiddelde woningwaarde met 243.000 euro het hoogst, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met respectievelijk 240.000 en 227.000 euro.