Warenhuisketen Macy’s sluit honderd winkels

De V&D van de Verenigde Staten, in 1858 opgericht, heeft last van de stijgende online verkoop.

De flagshipstore in New York.
De flagshipstore in New York. Foto Brendan McDermid / Reuters

De Amerikaanse warenhuisketen Macy’s gaat op korte termijn honderd filialen sluiten. Dat is 14 procent van het totaal van 728 winkels. Dat maakte het bedrijf, een soort V&D van de Verenigde Staten, donderdag bekend in een persbericht.

De meeste winkels zullen begin 2017 hun deuren sluiten. Welke maakt de warenhuisketen nog niet bekend. Met de sluitingen wil de grootste warenhuisketen van de Verenigde Staten zich concentreren op de beter presterende filialen en exclusievere producten.

Kwartaalcijfers

Donderdag presenteerde Macy’s ook zijn kwartaalcijfers van het tweede kwartaal van 2016. Die waren beter dan verwacht, maar nog steeds niet goed. De omzet daalde sinds vorig jaar met 3,9 procent naar 5,9 miljard dollar (5,3 miljard euro). De nettowinst daalde van 217 miljoen dollar (194 miljoen euro) vorig jaar naar 11 miljoen dollar (10 miljoen euro).

Volgens de Financial Times steeg een Macy’s-aandeel donderdag weliswaar met 15 procent, maar staat deze nog steeds 40 procent onder het niveau van twaalf maanden eerder.

Grootste winkel van VS

Macy’s, dat in 1858 werd opgericht, heeft last van de stijgende online verkoop. In januari ontsloeg Macy’s nog 4.800 mensen, vlak nadat het aankondigde veertig winkels te sluiten. Critici beweren dat de vastgoedwaarde van zijn winkels hoger ligt dan de inkomsten uit de verkoop.

De enorme flagshipstore op Herald Square in New York is de grootste winkel in de Verenigde Staten en was tot 2009 de grootste ter wereld, totdat in Zuid-Korea Shinsegae een grotere opende.

Macy´s is ook bekend als organisator van de jaarlijkse Thanksgiving Day Parade. Zie hier editie 2015: