‘Voordat ik sterf, wil ik’

Controversiële kunst

Het ‘voor ik doodga’-kunstwerk van de Amerikaanse Candy Chang dat sinds deze maand staat opgesteld in het Gare de Lyon in Parijs, roept controverse op.

AFP PHOTO / Bertrand Guay

Drie grote, zwarte vlakken waarop je als treinpassagier met een klaargelegd krijtje kunt schrijven wat je nog zou willen doen voordat je sterft. Dat kunstwerk uit 2011 van de Amerikaanse Candy Chang dat sinds deze maand staat opgesteld in het Gare de Lyon in Parijs, leidt in Frankrijk tot controverse. Treinreizigers vragen zich af of timing en plek van ’ wel passend zijn, na de recente aanslagen in Parijs en Nice. In Franse media wordt het kunstwerk ‘angstaanjagend’ en ‘macaber’ genoemd.

Woordvoerder Sylvain Bailly van spoorwegmaatschappij SNCF zei woensdag tegen persbureau AFP dat het kunstwerk „emotie oproept, en bij sommigen ook angst”. De SNCF heeft geaarzeld over plaatsing, maar er toch toe besloten: „Het doel van het werk is mensen aanspreken, zodat ze nadenken over de zin van hun leven en wat ze daarmee willen. Er zijn altijd mensen die zoiets choqueert, maar dat is ook een beetje de rol van kunst. De meeste mensen zijn er blij mee, ze zijn nieuwsgierig, ze kijken en ze schrijven wat op.” Inderdaad zijn de zwarte borden aan het einde van elke dag gevuld met uitspraken van voorbijgangers, die het kunstwerk kennelijk waarderen. Het wordt ’s avonds weer schoongeveegd.

Cady Chang maakte het werk naar aanleiding van de dood van een naaste. Het is meer dan 2.000 keer in tientallen landen gereproduceerd, waaronder eerder ook in Frankrijk (Belfort, La Rochelle), zonder controverse op te roepen.

    • Gretha Pama