Vandaag tijdens de Spelen: Dafne Schippers voor het eerst in actie

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: Dafne Schippers komt voor het eerst in actie, op de 100 meter.

Schippers na afloop van de 200 meter in de Diamond League van Londen, die ze eind juli won. Ben Stansall/AFP

Vrijdag is het zover. Dafne Schippers, de ongekroonde koningin van deze Spelen, komt voor het eerst in actie. Er is niemand binnen de Nederlandse ploeg die te maken heeft met hogere verwachtingen dan Schippers. De 24-jarige sprintster moet gaan doen wat sinds 1952 geen Nederlander meer is gelukt: een olympische medaille halen op 100 en 200 meter sprint.

Lees ook: Zo werd Schippers onlangs Europees kampioene 100 meter

Kan Schippers goed omgaan met de druk? Volgens haar coach Bart Bennema wel. Na het EK atletiek afgelopen juli zei hij: ,,Vooropgesteld dat Dafne iedereen kan verslaan, schat ik de poule kanshebbers voor olympisch goud op de 200 meter op drie atletes, onder wie Dafne. Die voor de 100 meter taxeer ik op vijf à zes gegadigden, inclusief Dafne.”

Lees ook: Alsof je vliegt

Zaterdag staat het koningsnummer van de atletiek op het programma. De finale van de 200 meter is woensdag. Maar voor het zover is, moet ze zich eerst nog kwalificeren. Te beginnen met de eerste ronde op de 100 meter. Het zou geen probleem moeten zijn voor Schippers. Voor haar Nederlandse fans misschien wel. Alle races waarin Schippers in actie komt staan op het avondprogramma in Rio, om haar races live te zien is wakker zijn rond half 4 ’s nachts een vereiste.
Zaterdag 01.20 – 4.25 uur (Nederlandse tijd): eerste avondsessie atletiek, met o.a. Dafne Schippers en Sifan Hassan

    • Marlie van Zoggel