Titan

Op Saturnusmaan stromen methaanrivieren naar zee

None
Foto NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell

De meanderende ‘rivierbeddingen’ op de grote Saturnusmaan Titan, zijn in werkelijkheid honderden meters diepe ravijnen. Dat blijkt uit nieuwe metingen van de ruimtesonde Cassini. De sonde draait al sinds 2004 rondjes om Saturnus. De grote zwarte vlek op deze foto is Ligeia Mare, een zee van vloeibaar methaan die zo groot is als Engeland. De nieuwe beelden bewijzen dat de donkere rivierstructuren die in die zee uitmonden, ravijnen zijn en dat er vloeibaar methaan doorheen stroomt. Hoogtegegevens van Cassini’s radarinstrument laten zien dat de meeste ravijnen tot hetzelfde niveau zijn gevuld als Ligeia Mare, en dat het oppervlak spiegelglad is: sterke aanwijzingen dat het om vloeibaar methaan gaat. Titan is de grootste maan van Saturnus. Zijn diameter is 1,5 maal die van onze maan. (NRC)

    • Eddy Echternach