De Thuiskok: Citroenmousse

Een van de weinige vrouwen in Bij de meesters thuis is Angela Hartnett, voormalig protegé van Gordon Ramsay en chef-kok van Murano in Londen. Hoewel ze zelf Engelse is, kookt Hartnett graag Italiaans, naar de keuken van haar grootouders.

Meng de ingrediënten voor de basis in een hittebestendige kom. Zet de kom op een pan zacht kokend water en roer enkele minuten, tot het mengsel bindt. Laat afkoelen en zet in de diepvries. Week de gelatineblaadjes in een kom ijskoud water; volg de verpakkinginstructies. Knijp de geweekte gelatine zo goed mogelijk uit. Warm het citroensap op in een pannetje en roer de gelatine erdoor tot hij is opgelost. Draai het vuur uit.

Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom en zet die op een pan zacht kokend water. Verhit alles enkele minuten, tot de suiker is opgelost en het mengsel warm aanvoelt. Haal de kom van de pan en klop tot de meringue stijve pieken vormt en is afgekoeld. Roer de roomkaas en crème fraîche in een kom glad. Roer het basismengsel uit de diepvries erdoor en vervolgens het gelatine-citroenmengsel. Spatel tot slot de meringue erdoor. Verdeel over soufflévormpjes en laat het in 2-3 uur in de koelkast opstijven. Serveer de mousses met gehalveerde vijgen, die even in een pan op laag vuur met wat honing zijn omgeschept, er bovenop.

    • Sam de Voogt