‘Slachtoffers door gasaanval en bomvaten in Aleppo’

Ten minste vier mensen kwamen om en meer dan vijftig inwoners van de Syrische stad raakten gewond.

Abdalrhman Ismail/Reuters

Zeker vier mensen zijn woensdag om het leven gekomen door een mogelijke gasaanval op een wijk in de Syrische stad Aleppo, meldt een lokaal ziekenhuis aan Reuters. Een burgerorganisatie meldt dat er bomvaten zijn gedropt.

Het al-Quds-ziekenhuis liet weten dat ten minste vier mensen zijn overleden na het inademen van gas. Ook zouden 55 mensen gewond zijn geraakt. Ook kampten veel mensen volgens lokale bronnen met ademhalingsproblemen.

Twitter avatar Paradoxy13 Sami From the Assad chlorine gas barrel bomb attack in Zubaidia in #Aleppo a little while ago https://t.co/WCFAz2vUGY https://t.co/xIIFGxKFKK

Het ziekenhuis heeft kledingstukken van patiënten verzameld als bewijs. Ook zijn er fragmenten van de bomvaten bewaard om later geanalyseerd te worden. Volgens vrijwilligers die reddingswerk uitvoeren in de stad, is mogelijk chloorgas gebruikt.

Brief aan Obama

Artsen uit het oostelijk deel van de Syrische stad Aleppo hebben de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gevraagd om een no-flyzone in te stellen boven de stad. De doktoren vragen de president om af te dwingen dat niet meer gevlogen mag worden boven de stad.

Zo’n no-flyzone moet een einde maken aan de aanhoudende luchtaanvallen, meldt de BBC. De artsen waarschuwen in een brief dat binnen een maand mogelijk geen medische instellingen meer over zijn als de aanvallen in het huidige tempo doorgaan.

Lees ook: ‘Nog maar veertig artsen in Aleppo’

Wapenstilstand Rusland

Rusland maakte woensdag bekend dat het vanaf donderdag elke dag drie uur lang de wapens neerlegt om hulpgoederen toe te laten in de Syrische stad. Tussen 10.00 en 13.00 uur moeten alle artillerie- en luchtaanvallen stoppen.

De Verenigde Staten lieten weten een gevechtspauze toe te juichen, op voorwaarde dat deze door alle partijen wordt gecontroleerd en gerespecteerd. De Verenigde Naties reageerden sceptisch. Drie uur zou veel te kort zijn om iedereen te kunnen bereiken. Een wapenstilstand moet minimaal 48 uur duren, aldus de VN.

Beleg Oost-Aleppo

Na zware gevechten wisten Syrische rebellengroepen afgelopen weekend het beleg van Oost-Aleppo te doorbreken. Vanuit het zuiden wisten ze troepen van het regime terug te dringen en een doorbraak naar het door rebellen gecontroleerde oosten van de stad te forceren. Vorige week bereidden de naar schatting 250.000 burgers in Oost-Aleppo zich nog voor op weken van beschietingen, uitputting en honger.

Het gebied werd sinds eind juli omsingeld nadat het regeringsleger de aanvoerroute naar het gebied wist af te snijden. Het is een grote militaire doorbraak voor de rebellen en een mogelijk kantelpunt in de strijd.

    • Bas Tooms