Roeikwartet accelereert naar succes

Roeien

Met een eindspurt veroverde de dubbelvier zilver. „We gingen voor goud, we hadden de Duitsers kunnen hebben.”

Dat ze kunnen versnellen, hadden de vrouwen van de Nederlandse dubbelvier vorig jaar al laten zien op het WK in Frankrijk. Halverwege de race over tweeduizend meter op Lac d’Aiguebelette lag het getalenteerde kwartet zesde. Een beheerste maar traag opgebouwde race, geheel in de traditie van de Hollandse school die leert dat je beter niet te hard van stapel kunt lopen.

Maar toen kwam er die indrukwekkende acceleratie in de laatste vijfhonderd meter en eindigde de prioriteitsboot als derde. „Maar we kunnen nog groeien”, kondigden Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Inge Janssen en Carline Bouw direct al aan.

De start en de eerste driehonderd meter was in orde, maar daarna was er te veel terugval tot het moment van het eindschot. „Daar gaan we keihard aan werken”, zeiden de vrouwen eensgezind.

De groei is gerealiseerd, bleek donderdag in de finale op het woelige water van Lagoa Rodrigo de Freitas Rio waar de dubbelvier met zilver de eerste Nederlandse roeimedaille veroverde. In Rio geen terugval meer na een kordate start, maar een evenwichtig opgebouwde race met opnieuw een eindspurt als climax.

De dubbelvier lag vrijwel voortdurend op de derde plaats, maar eindigde dankzij een felle tempoversnelling toch nog als tweede in een tijd van 6.50,33. Duitsland won goud (6.49,39) en het brons ging naar Polen (6.50,86) dat lange tijd fier voorop lag.

Bondscoach Josy Verdonkschot heeft van de boot een hechte equipe gesmeed. De aanloop naar de Spelen verliep in een sfeer van rust en stabiliteit. Al snel na het WK maakte de roeibond bekend dat de dubbelvier dezelfde samenstelling zou houden en bleef de equipe de druk en eventuele onrust van een selectieperiode bespaard.

Toch hadden ze stiekem op meer gehoopt. „We hadden vooraf niet voor zilver getekend. We gingen voor goud en dat hebben we in de laatste 500 meter net uit onze handen laten glippen. Want ik denk dat we die Duitsers hadden kunnen hebben”, zei Inge Janssen na afloop tegen persbureau ANP.

Carline Bouw, die met Achterberg vier jaar geleden in Londen olympisch brons won met de acht : „We hebben gedaan wat we moesten doen en kunnen onszelf niets verwijten. Goud zat er gewoon net niet in.”

    • Harry Meijer