Reuzensporters domineren Rio

Kunstproject

De Franse kunstenaar JR laat in enorme Olympische sporters over gebouwen springen in Rio de Janeiro.

De Olympische Spelen gaan gepaard met torenhoge kosten, sommige daarvan zijn zelfs verzwegen. Bijna net zo hoog, maar alles behalve verzwegen zijn de reuzen die de skyline van Rio de Janeiro domineren.

Een hoogspringer springt over een 25 verdiepingen tellend flatgebouw in het centrum van de wijk Flamengo, terwijl in de wijk Barra een reusachtig figuur de zee in duikt. Hier kan niemand omheen.

Het is het werk van de Franse kunstenaar JR. Ooit illegaal begonnen als straatartiest en tegenwoordig internationaal bekend om de projecten waarbij hij iconische gebouwen, muren en pleinen tijdelijk van aanzien laat veranderen. Zo liet hij onlangs nog de glazen piramide voor het Louvre ‘verdwijnen’. Een knap staaltje optisch bedrog.

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen, haalt JR geen verdwijntruc uit. Hij tovert eerder iets tevoorschijn, een soort onthulling.

Twee immense sculpturen strekken zich uit op twintig meter hoge stellages, op een kade en een gebouw. Ditmaal zijn de werken van JR prominent aanwezig.

Op zijn instagram-account is te lezen dat het eerste kunstwerk een eerbetoon is aan Ali Mohamed Idris Younes, een 27-jarige Soedanese hoogspringer die ten gevolge van een blessure niet in staat was deel te nemen aan de Spelen. „De kwalificatie voor de Spelen liep hij mis, maar zo is hij er op een bepaalde manier toch bij”, schrijft JR. Wie de atleet op het tweede kunstwerk moet voorstellen is onbekend.

De ‘vliegende sculpturen’, zoals de kunstenaar ze zelf noemt, zijn met geheimzinnigheid omgeven. Waarom hij voor deze twee atleten heeft gekozen en waarom hij ze überhaupt heeft gemaakt, vertelt hij niet. Verborgen protest of niet, JR wist nadrukkelijk zijn stempel te drukken.

De kunstwerken zijn nog tot en met 28 augustus te zien.
    • Lisa Vos