Poetin beticht Kiev van terreur op Krim

Conflict Rusland-Oekraïne

President Poetin voert de spanning op door Oekraïne te betichten van terreurplannen. President Porosjenko doet de beschulding af als „fantasie”.

President Poetin woensdag tijdens een persconferentie in Moskou. Foto Alexei Druzhinin/AP

De Russische president Poetin heeft Oekraïne er woensdagavond in harde bewoordingen van beschuldigd terreurdaden te hebben gepland op de door Rusland in 2014 geannexeerde Krim. „Het is voor iedereen overduidelijk dat de autoriteiten in Kiev geen oplossingen zoeken door middel van onderhandelingen, maar zijn overgestapt op terreur”, zo haalde Poetin uit. De Oekraïense president Porosjenko besloot op donderdagmiddag zijn leger en grenswachten in het zuiden en oosten in de hoogste staat van paraatheid te brengen. Sinds woensdag houdt het Oekraïense leger geplande militaire oefeningen in het zuiden van het land.

Woensdag meldde de Russische veiligheidsdienst FSB een serie terreurdaden te hebben verijdeld bij de stad Armjansk in het noorden van de Krim. Volgens de verklaring zou een sabotagecel van de Oekraïense militaire inlichtingendienst zondag hebben geprobeerd de Krim binnen te komen om daar, samen met een al aanwezig terreurnetwerk, aanslagen te plegen. Maandag zou de Oekraïense groep in een vuurgevecht hebben geprobeerd uit te breken. Bij de escalatie zouden twee Russische officieren zijn gedood en vier terroristen zijn aangehouden, onder wie twee Russen en drie Oekraïners. Het Openbaar Ministerie van de Krim heeft een onderzoek geopend.

Volgens de FSB zouden de saboteurs met een serie kleine explosies paniek hebben willen veroorzaken onder de toeristen op het schiereiland. Ook zouden belangrijke verkeersaders en infrastructuur op de Krim het doelwit zijn van aanslagen.

De Oekraïense president Porosjenko wees de aantijgingen resoluut van de hand. „De beschuldigingen van terrorisme op de bezette Krim zijn ongegrond en cynisch, net als de Russische bewering dat er geen Russische soldaten in de Donbas zijn”, zei Porosjenko tegen het Oekraïense persbureau Interfax. „Deze fantasieën zijn slechts een voorwendsel voor nieuwe militaire agressie.”

Ook de Oekraïense veiligheidsdienst SBOe weersprak woensdag de beschuldigingen.

„Oekraïne is niet bezig zijn territorium met geweld terug te nemen en is niet van plan dit te doen.”

Of er inderdaad sprake is van Oekraiense terreur, is twijfelachtig. Noch het waarnemersteam van de OVSE dat aan de grens met de Krim gestationeerd is, noch de bevolking, heeft de afgelopen dagen melding gemaakt van schoten. Op de Krim zelf worden geen waarnemers toegelaten. Wat er precies gebeurd is en waarom Rusland pas na drie dagen stilte met een verklaring kwam, blijft vooralsnog onduidelijk.

Lees ook: Poetin en Erdogan zijn weer ‘vrienden’, maar Syrië blijft heikel punt

Tijdens de G20-top, begin september in China, zouden Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland samenkomen in het zogenaamde Normandië-overleg. Daarin proberen de vier landen een oplossing te vinden voor het conflict in Oost-Oekraïne. Poetin zei woensdag dat Oekraïne een “gevaarlijk spel” speelt. Volgens de Russische president is een nieuwe ronde in de vredesbesprekingen op deze manier “zinloos”. Hij dreigde dat Rusland de terreurdaad niet onbeantwoord zou laten.

Maandag zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov nog dat Rusland bereid is om aan te schuiven. Tegelijk beschuldigde hij Kiev ervan zich niet te houden aan de afspraken uit Minsk-II.

„Wij zijn bezorgd over het toegenomen aantal Oekraïense troepen aan de frontlinie, over het verdwijnen van zware wapens uit onze depots en de oorlogszuchtige taal en bedreigingen die door Kiev worden geuit.”

Alexander Poesjkov, voorzitter van het internationale comité van de Doema, stelde op Twitter dat Kiev het Normandië-overleg gebruikt als dekmantel voor heimelijke gevechtsoperaties. Vorige maand sprak de Franse ambassadeur in Rusland, Jean-Maurice Ripert, nog de hoop uit dat succesvol overleg zou kunnen leiden tot het opheffen van de sancties tegen Rusland. Die kans lijkt nu verkeken.

Donderdagochtend sprak de Russische Veiligheidsraad over extra veiligheidsmaatregelen op de Krim.

    • Eva Cukier