Handbalsters Oranje vinden hun draai maar niet in Rio

Het team dat eind vorig jaar zo veel opzien baarde met de tweede plaats op het WK in Denemarken vindt maar moeilijk zijn draai.

De strafworp in de laatste secondes tijdens van de wedstrijd handbal tegen Zuid-Korea in de Future Arena op de Olympische Spelen van Rio is gemist door Lois Abbingh en de wedstrijd eindigt met 32-32.
De strafworp in de laatste secondes tijdens van de wedstrijd handbal tegen Zuid-Korea in de Future Arena op de Olympische Spelen van Rio is gemist door Lois Abbingh en de wedstrijd eindigt met 32-32. Foto Olaf Kraak / ANP

Dat Olympische Spelen weer een stapje hoger zijn dan een WK ondervinden de Nederlandse handbalsters in Rio de Janeiro. Het team dat eind vorig jaar zo veel opzien baarde met de tweede plaats op het WK in Denemarken vindt maar moeilijk zijn draai. Na één overwinning en één nederlaag speelde Nederland woensdag met 32-32 gelijk tegen Zuid-Korea, een uitslag die niet tot verbeterde perspectieven op een plaats in de kwartfinales leidde.

Slordig spel Oranje

Op de ontnuchterende nederlaag in de openingswedstrijd tegen Frankrijk volgde in het tweede olympische duel weliswaar mathematisch herstel met een overwinning op Argentinië, maar met het vertoonde spel werd niet met het wankelmoedige begin afgerekend. Coach Henk Groener was behoorlijk ontevreden, een houding die wijzigde tegen Zuid-Korea. Langzaam nadert Nederland zijn oude vorm, concludeerde hij.

Die hoopgevende vaststelling vertaalde zich nog niet in een overwinning. Daarmee deed Nederland zich ernstig tekort. Na een tussensprint in het begin van de tweede helft, een fase waarin een comfortabele 26-21 voorsprong werd genomen, zakte Nederland weg. Slordige spel en individuele fouten leidden tot een 32-32 stand, die in een overwinning omgezet had kunnen worden als Loïs Abbingh in de slotseconde een strafworp had benut. Keepster Oh werd de gevierde Zuid-Koreaanse speelsters door de bal tegen te houden.

Het wordt billenknijpen

Nederland sneed zich daarmee ernstig in de vingers, want bij een zege zou er een reëel uitzicht een kwartfinaleplaats zijn geweest. Nu lijkt het team te zijn veroordeeld tot een hard gevecht om een veilige vierde plaats. Om zeker te zijn van een toernooivervolg moet Nederland van de twee resterende duels tegen achtereenvolgens Zweden (vrijdag) en Rusland (zondag) er ten minste één winnen. Bij twee nederlagen wordt het billenknijpen, omdat Nederland dan in een van andere landen afhankelijke situatie verzeild raakt.

Coach Groener erkent dat het niet meevalt om na een WK ook op de Olympische Spelen te shinen.

“Je merkt dat alle landen de tijd hebben gehad zich langdurig en goed op dit toernooi voor te bereiden. Geen wedstrijd is makkelijk. Verder vind ik dat we de Spelen te zenuwachtig zijn begonnen. Die fase zijn we voorbij, bleek tegen Zuid-Korea. Alleen is het vervelend dat we onszelf niet hebben beloond.”

Naast de debutantennervositeit is het Nederlandse manco dat niet alle bepalende speelsters hun topvorm etaleren. Estavana Polman bijvoorbeeld kan nog niet haar stempel op de wedstrijden drukken en keepster Tess Wester mist de snelle reflexen waarmee ze faam maakte. Alleen Nycke Groot haalt haar vertrouwde niveau, maar dat geeft vooralsnog geen garantie voor een geruststellend vervolg van het olympische toernooi.

    • Henk Stouwdam